Mål 6: Bidra til at kunst- og kulturtilbudet oppleves som tilgjengelig, representativt og relevant
I Kulturrådets strategi er et av målene å utvikle mer stabile og langsiktige mekanismer for en mangfoldig og inkluderende kultursektor.
I 2021 fortsatte Kulturrådet sitt oppdrag som nasjonal koordinator for økt mangfold, inkludering og deltakelse i kultursektoren. I denne rollen har Kulturrådet bygget kunnskap og mobilisert til handling i kunst- og kulturlivet, og i egen virksomhet. Fra 2021 har koordinatoroppdraget blitt en integrert del av hele Kulturrådet og godt etablert i sektor.
Basert på omfattende kunnskapsgrunnlag og sektordialog i 2020, ble det i 2021 gjennomført aktiviteter langs 7 satsingsområder: strategi, dialog, virkemidler, kunnskap, kompetanse, data og rekruttering. Erfaringer og tilbakemeldinger fra sektoren viser at en slik strukturell, langsiktig og kunnskapsbasert tilnærming er hensiktsmessig for endring.
Mangfold er et vidt begrep. I samråd med sektor, tilskuddsbrevet fra Kultur- og likestillingsdepartementet og erfaringsgrunnlag har koordinatoroppdraget hatt særlig oppmerksomhet mot å inkludere samfunnsgrupper som er underrepresenterte i kulturlivet i det operative arbeidet, i 2021 primært: synlige minoriteter og grupper som representerer flerkulturelt og etnisk mangfold, den samiske befolkningen, nasjonale minoriteter og personer med funksjonsnedsettelser.
6.1 Utvikle og samordne virkemidler som bidrar til økt tilgjengelighet og representasjon av kunst- og kulturprodusenter og formidlere
Kulturrådet jobber aktivt for at flere skal delta som publikum, kunstnere eller arrangører, og for variasjon i kunstnerisk innhold. For første gang har Kulturrådet i 2021 utviklet en forsøksordning der kulturvirksomheter kan få tilskudd til å ansette aspiranter med funksjonsnedsettelser. Våren 2021 etablerte Kulturrådet et trepartssamarbeid med NAV og interesseorganisasjoner, det er lagt økt vekt på kommunikasjon, og det er større fleksibilitet i retningslinjene, jamfør behovene til potensielle aspiranter og virksomheter. Målet er at flere med funksjonsnedsettelser skal få arbeidspraksis i kulturlivet. Søknadsfristen er i 2022 og det er i alt seks stipender.
Høsten 2021 gjennomførte Kulturrådet, i samarbeid med Startup Migrants, et etableringsskurs for flerkulturelle kulturgründere. Forskolen fant sted i Trondheim, og de 16 utvalgte unge gründerne lærte å videreutvikle egne næringsideer, skape nettverk, og står nå bedre rustet til å kvalifisere til øvrige virkemidler. Gjennom forskolen nådde Kulturrådet ut til helt nye søkergrupper, og vi tar med oss erfaringene i videre arbeid med kreative næringer.
Kvalitetsdiskusjonen er sentral i beslutninger om hvem som får eller ikke får midler til å realisere sine kunst- og kulturprosjekter. Gjennom to webinarer i 2021 drøftet utvalgsmedlemmer i Norsk kulturfond og Fond for lyd og bilde ulike sider av mangfold og forståelsen av kvalitet, også relatert til kriterier og grunnlag for beslutninger som bidrar til økt tilgjengelighet og representasjon.
Nasjonale minoriteter
Kulturrådet forvalter Kommunal- og moderniseringsdepartementets drifts- og prosjektordninger til nasjonale minoriteter og den kollektive oppreisningen til romanifolket/taterne. Det ble i 2021 tildelt 5,46 millioner til åtte organisasjoner for nasjonale minoriteter, og 1,97 millioner til 21 prosjekter for nasjonale minoriteter. I den kollektive oppreisningen ble det til sammen gitt tilskudd til 24 satsninger og tildelt 5,45 millioner kroner.
Det ble gjennomført en kartlegging av barrierer for å søke tilskudd fra den kollektive oppreisningen. I 2021 resulterte kartleggingen i at ordningen ble valgt som pilotsatsning innenfor Kulturrådets arbeid med mangfold. Innholdet i piloten er en målrettet kommunikasjonskampanje og en satsning på tilgjengelig informasjon og bedre veiledning. Målsetningen er flere gode søknader og bredere utvalg av søkere på ordningen, i tillegg til flere søknader fra romanifolket/taterne på Kulturrådets andre ordninger. Piloten ferdigstilles i 2022, og resultatene brukes i arbeidet med den kollektive oppreisingen til romanifolket/taterne.
I 2021 ble det utformet en plan for bruk av oppsparte midler i den kollektive oppreisningen. Planen har som mål å kartlegge situasjonen for folkegruppens materielle og immaterielle kulturarv, utvikle kulturarenaer og møteplasser og styrke språket romani. Det første resultatet av planen er at Kulturrådet har startet et samarbeid med Språkrådet for å dokumentere, bevare og videreføre norsk romani.
Et tydelig utviklingstrekk er at feltet nasjonale minoriteter preges av revitalisering og oppblomstring av tradisjoner og kulturarv. Synliggjøring og identitetsbygging skaper initiativ og kreativitet som i neste omgang gir økt fokus på tilskuddsordningene som Kulturrådet forvalter til gruppene.
Se tabell for tilskuddsordninger nasjonale minoriteter
Mangfold som strategisk satsing i Norsk kulturfond
Rådet for Norsk kulturfond vedtok i 2021 en ny strategi for forvaltningen av Norsk kulturfond for perioden 2021–2024. To strategiske satsingsområder tydeliggjør hva rådet anser som viktig for at Kulturfondets formål skal innfris: Mangfold – nye stemmer, uttrykk og estetiske praksiser og Større ytringsrom – friksjonsfylte fellesskap. Strategien følges opp av egne område- og tiltaksplaner for hvert fagområde som konkretiserer Kulturfondets rolle og oppgave på området. Kulturfondets nye strategi med planverk for kunnskapsutvikling, dialogmøter, debatter og spissede utlysninger er et uttrykk for rollen som utviklingsaktør i kunst- og kulturfeltene.
Tilskuddsordningene er rådets viktigste virkemiddel for å nå strategiske mål. Ved å tildele midler til et bredt spekter av kunstneriske og kulturelle ytringer har Kulturrådet i 2021 lagt til rette for økt mangfold, deltakelse fra ulike grupper – og større ytringsrom. I 2021 arrangerte rådet årskonferansen NÆRE PÅ - kunst og fellesskap hvor kunst som dynamisk møteplass og som utgangspunkt for ulike typer fellesskap ble tematisert. Det er gjort enkelte målrettede forsøk og utlysninger, og innen flere områder er det satt i gang piloter og tiltak for å utvide ordningenes nedslagsfelt og søkergrupper, som for aspirantordningen og ordningen arrangørstøtte musikk.
Tilskudd til Skeivt kulturår 2022
Kultur- og likestillingsdepartementet gav i 2021 Norsk kulturråd i oppdrag å fordele 5 millioner kroner av spilleoverskuddet fra Norsk Tipping AS til en engangs tilskuddordning for tiltak og arrangementer i forbindelse med markeringen av Skeivt kulturår 2022. Markeringene skal ha som formål å bidra til å ta vare på, synliggjøre og formidle skeives historie og rettighetskamp, skeiv kunst og kultur, og skeives stilling i samfunnet historisk og i dag. 25 prosjekter ble innvilget tilskudd - av totalt 264 søknader. Tilskuddspotten på 5 millioner kroner vil bidra til markeringer som synliggjør skeiv kultur over hele landet.
6.2 Styrke kompetanse og kunnskap på innhold/bruker/skaper-mangfold for å bidra til økt tilgjengelighet, representasjon og relevans i kunst- og kulturtilbudet for utvalgte målgrupper
Kulturrådet skal styrke og formidle kunnskap som mobiliserer til mer mangfold på, foran og bak scenen. I 2021 har vi utviklet ny kunnskap og data, samt økt kompetansen i sektor og i egen virksomhet.
Mange kulturvirksomheter ønsker å styrke sin kompetanse på arbeid for mangfold. For å gjøre det lettere samlet Kulturrådet og Balansekunst i 2021 en oversikt over hele 70 organisasjoner, virksomheter og grupper som har mangfold og kompetansedeling som en sentral del av sitt virke. Dette ble formidlet gjennom arrangementet Matchmaking for mangfold, der hele 335 deltok og gav tilbakemelding på at kompetansen økte. Tre videoer som formidlet «beste praksis» rundt organisatorisk mangfold, publikumsutvikling og kunstnermangfold er også blitt flittig brukt.
Kulturrådet har gjennomført flere tiltalls dialogmøter med sektor og målgrupper i 2021, og bidratt til kompetansedeling gjennom arrangementer med mangfold som tema. Kulturrådet har holdt innlegg og moderert workshops på blant annet Førdefestivalen, CODA-konferansen og Arrangørkonferansen. Kulturrådets årskonferanse, debatt under Kulturytring og podcast-serien har også vært med på å øke kunnskap om representasjon og relevans i kunst- og kulturtilbudet.
For å frembringe kunnskap som legger til rette for økt mangfold, inkludering og deltakelse i kulturlivet, må vi innhente fakta om hvordan kultursektoren allerede jobber med mangfold. I 2021 sendte Kulturrådet ut en undersøkelse til 485 kunst- og kulturvirksomheter der vi spurte om hvilke mål og tiltak de har for mangfold i program, personell og publikum, og hvordan de forstår begrepet i egen organisasjon. Samtidig med undersøkelsen utviklet Kulturrådet dialog med 12 andre aktører som utvikler data på mangfold i kultursektoren, som legges frem som en artikkelserie i 2022. Undersøkelsen skapte mye engasjement i media og arbeidet med data på mangfold i sektoren er viktig nybrottsarbeid.
Kultursektoren trenger mer kunnskap om hva som fremmer og hva som hindrer personer med funksjonsnedsettelser fra å jobbe som profesjonelle kunstnere, og i 2021 utlyste Kulturrådet et kunnskapsprosjekt om temaet. Et team fra NTNU og Fafo vant anbudskonkurransen og er i gang med arbeidet, og uttaler allerede at prosjektet markerer et viktig skille i forskningen om personer med funksjonsnedsettelser.
Internt i Kulturrådet har det også vært levert kompetansehevende tiltak, som har gjort at bevisstheten i hele organisasjonen har økt. Vi har videre mottatt ekstern bistand fra blant annet SEEMA for å gjennomgå vår praksis rundt rekruttering, og har ansatt to ressurser til å jobbe med mangfoldsoppdraget.