Nye muligheter til utvikling for kulturaktører
Vil du utforske nye måter å formidle kultur på? Hente inn fagpersoner som kan styrke din organisasjon? Reise ut for å lære om nye måter å drive en kulturarena på? Eller utveksle kunnskap og samarbeide med andre aktører i kunst- og kulturfeltet?
Kulturrådet lanserer nå en ny tilskuddsordning: utviklingstilskudd for kulturaktører. Ordningen skal støtte prosjekter som styrker kulturaktørers utvikling gjennom samarbeid, nettverk, kompetanseheving og utprøving.
Kulturaktører som arenaer, arrangører, plattformer, nettverk og andre type organisasjoner kan søke tilskudd. Ordningen retter seg mot søkere fra alle kunst- og kulturområdene som dekkes av Kulturrådet.
Utviklingstilskudd for kulturaktører er en videreføring av ordningene tverrfaglige tiltak – prosjektstøtte og gjesteoppholdsstøtte for arenaer, arrangører og festivaler. Den nye ordningen favner bredere og skal nå ut til enda flere.
Du kan for eksempel søke tilskudd til:
- å utforske nye former for program, formidling og publikumsarbeid
- å hente inn ekstern kompetanse og ressurser for å utvikle egen virksomhet
- faglig utveksling, organisasjons- og nettverksutvikling
- å utvikle/dele ny kunnskap eller nye måter å jobbe på
- tverrfaglige samarbeidsprosjekter
Ordningen støtter tidsavgrensede prosjektet i opptil tre år.
Maria Utsi, avtroppende leder for faglige utvalg for tverrgående ordninger, og nestleder i Kulturrådet sier følgende om den nye ordningen:
Vi ønsker at ordningen skal bidra til å styrke både nye og etablerte aktører i kulturfeltet. I tillegg vil den gi kulturaktører handlingsrom til å utvikle seg i nye retninger og å strekke seg ut mot andre miljøer, både nasjonalt og internasjonalt. Vi vil også at ordningen skal bidra til å bygge opp plattformer og nettverk for nye aktører. Målet er et enda større og mer relevant kunst- og kulturtilbud til publikum i hele landet.
Ordningen vil ha to søknadsfrister årlig. For 2024 er fristene 5. mars kl. 13.00 og 3. september kl. 13.00.
Les mer om utviklingstilskudd for kulturaktører her.
Meld deg gjerne på informasjonsmøte om ordningen 8. februar 2024 her.
Lurer du på hva slags type prosjekter som kan få støtte på ordningen? Her er noen eksempler:
Eksemplene under er prosjekter som tidligere har fått tilskudd fra ordningene gjesteoppholdsstøtte og tverrfaglige tiltak – prosjektstøtte. De illustrerer mulige prosjekter som kan søke den nye ordningen, men er ikke en fasit på hva ordningen kan gi tilskudd til.
Du kan invitere til gjesteopphold ved arenaen for kunstnere, programskapere, kuratorer eller andre fagpersoner:
Scenekunstfestivalen Høstscena i Ålesund har i 2021–2024 tilskudd til å knytte til seg et tverrfaglig og internasjonalt sammensatt gjestekuratorlag: Poka-Yio (kunstner og kurator), Lisa Gilardino (kurator, dramaturg og scenekunstprodusent) og Helle Siljeholm (scenekunstner). I samarbeid med kunstnerisk leder skal de styrke festivalens program, særlig når det gjelder stedsspesifikke produksjoner på uvante steder i Ålesund. Samtidig vil gjestekunstnerne styrke festivalens internasjonale nettverk og profil.
Etablering av nye nettverk kan også få tilskudd fra ordningen:
Noregs ungdomslag fikk i 2017–2021 tilskudd til å bygge opp et turnénettverk av arrangører i ungdomshus i hele landet. Målet med prosjektet er at ungdomshusene skal brukes som scener for kunst og kultur, og å gi gode kulturopplevelser til folk der de bor. Tilskuddet gikk bl.a. til å bygge opp nettverket med arrangører, lage en nettportal for arrangører og utøvere og å styrke kompetansen på arrangørvirksomhet i ungdomshusene.
Ordningen støtter også prosjekter der aktører i kunst- og kulturfeltet deler kunnskap og samarbeider på tvers av fagfelt, slik som:
Stiftelsen Lassagammi har fått tilskudd til forprosjektet Eallilan olbmoš / The Elders i 2024. Prosjektet skal dokumentere erfaringene og den tause kunnskapen til generasjonen som etablerte de samiske institusjonene i Norge. Kunnskapen skal videreføres til den nye generasjonen med samiske kunst- og kulturinstitusjoner.
Også tverrfaglige samarbeids- og utviklingsprosjekter kan få støtte på ordningen:
Det nye nord er et tverrfaglig og kunstnerisk prosjekt med mål om å bygge et nytt, mer tidsriktig bilde av hvordan folk i Nord-Norge lever, arbeider og forstår seg selv, i perioden 2022–2024. Initiativet kommer fra musiker Pål Moddi Knutsen, i samarbeid med Nordland fylkesbibliotek. Prosjektet går ut på at ni profesjonelle kunstnere fra Nord-Norge henter inn ord, fortellinger, bilder og språk for å skape den nye poesien i nord. Feltarbeidet utføres i nært samarbeid med folkebiblioteker og sentrale kulturarrangører i Nord-Norge. En tverrfaglig gruppe med fagfolk innafor språk, kommunikasjon, reiseliv, nordlige studier og filosofi følger prosjektet.