Slik jobber Vestfoldmuseene med tilgjengelighet
Les hva Vestfoldmuseene selv skriver om sitt eget arbeid for økt tilgjengelighet
Vestfoldmuseenes formidlere samarbeider med egen samlingsforvaltning om å overta kulturhistoriske gjenstander, som av ulike grunner blir klassifisert som rekvisitter. Dette kan være gjenstander som det enten finnes svært mange lignende eksemplarer av, som ikke er i god nok tilstand til å stilles ut eller ikke er relevante for våre samlinger.
Disse gjenstandene kan isteden «gjenbrukes» i formidlingen. Personer med nedsatt syn og selvfølgelig også andre, kan holde gjenstanden i hånden, ta og føle på form og materiale og dermed få en bedre opplevelse i utstillingene, når de besøker museet.
I samarbeid med Norges Blindeforbund organiserer Vestfoldmuseene praktiske workshops i synstolking for sine formidlere. Formidlerne øver seg på beskrivelse av kunstverk på Haugar kunstmuseum og gjenstander i et av våre mange kulturhistoriske museer. Dette fører til bedre kompetanse hos formidlerne slik at vi blir bedre i stand til å gi personer med nedsatt syn en god opplevelse i alle våre museet.
Vestfoldmuseene IKS jobber for at vår virksomhet og våre nettsider skal være så universelt utformet som mulig. Vi jobber tett med vår IT-leverandør, KulturIT, med å kontinuerlig forberede tilgjengeligheten av det redaksjonelle innholdet. Det foreligger en tilgjengelighetserklæring på våre nettsider som forteller om hvilke krav som stilles – og oppfylles. Eksempel er tekstalternativ til innhold som ikke er tekst, kontraster, fargebruk osv.