Innfører Cristin i museene
Arbeidet med å implementere forskningsinformasjonssystemet Cristin i museene er nå i gang. Norsk folkemuseum har takket ja til å lede arbeidet.
Folkemuseet får rollen som nasjonal superbruker i et pilotnettverk der de museene som ønsker å være med i nettverket kan delta med en lokal superbruker.
Kulturrådet har i lengre tid arbeidet for å få museene med i det nasjonale forskningsinformasjonssystemet Cristin. I 2020 ble det i regi av Kulturrådet satt ned en arbeidsgruppe bestående av representanter fra museumssektoren, som nå kommer med anbefalinger for videre organisering av museenes registrerings- og kvalitetssikringsarbeid i Cristin.
Les mer om etablering av arbeidsgruppen.
Nasjonal superbruker
Arbeidsgruppen har levert en rapport der de kommer med sine anbefalinger. I rapporten foreslås det at arbeidet med implementering av Cristin i museene organiseres som et nettverk, som ledes av en nasjonal superbruker. Denne skal fungere som koordinator mellom lokale superbrukere/brukere, Kulturrådet og UNIT (Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning). Målet er at arbeidet skal bidra til en god implementering av Cristin i museene, og at nettverket skal være forum for opplæring, erfaringsdeling og diskusjoner.
Norsk folkemuseum har takket ja til å ta rollen som nasjonal superbruker og til å etablere et pilotnettverk som skal teste ut arbeidsgruppens anbefalinger.
Les mer om arbeidsgruppens anbefalinger i rapporten Implementering av Cristin i museene.
Håper på løft i forskningsarbeidet
Direktør ved Folkemuseet Nina Refseth er ser frem til å få på plass nettverket og et godt samarbeid mellom museene. Hun tror det er en god fremgangsmåte å starte opp med en pilot der man har mulighet til å prøve ut hva som fungerer best.
- Vi tror implementeringen av Cristin i museene kan bidra til et løft i forskningsarbeidet, men det skal ikke underslås at det sannsynligvis også kommer til å dukke opp en del utfordringer. Da er det fint å ha et forum å diskutere i og å finne felles løsninger som fungerer for flere, sier Refseth.
Hun håper at det å bli en del av Cristin både kan føre til bedre nettverk og forskningssamarbeid mellom museene, men også på sikt mer samarbeid med Universitets- og høgskolesektoren.
- Forskning i museene har en del interessante utfordringer. Mange som jobber med forskning ved mindre museer blir sittende alene. Med utstrakt samarbeid og felles systemer kan forhåpentligvis forskningen også fra mindre institusjoner bli mer synlig. Så håper jeg at det kan bidra til at man kan gå inn i større nettverk også utenfor museene. Da kan vi bidra med endra bedre kunnskap i kultursektoren, og løfte frem museenes samfunnsrolle bedre. Kanskje kan det også bidra til større politisk oppmerksomhet enn det vi har nå og på sikt kanskje også til økt satsing på kulturforskning, sier Refseth.
Nettverket skal etableres fortløpende utover vinter/vår 2021, og skal i tillegg til nasjonal superbruker bestå av lokale superbrukere/kontaktpersoner i museene. Museene som var representert i Kulturrådets arbeidsgruppe har fått tilbud om å opprette brukere først, dernest følger museer som blir med i nettverket med en lokal superbruker. I det videre arbeidet skal det også diskuteres hvordan museer uten lokal superbrukerressurs kan ivaretas.
Vil synliggjøre og styrke forskningsarbeidet i museene
Kulturrådets rolle i arbeidet blir å se til at nettverket jobber i henhold til overordnede anbefalinger og målsettinger samt å ha jevnlig dialog med nettverket om status og utvikling av registreringspraksis.
Ole Jakob Furset, som er seksjonsleder for museumsarbeidet i Kulturrådet, håper at innføringen av Cristin også kan bidra til økt prioritering og samordning av forskning i museene.
- Det er et kulturpolitisk mål å styrke kompetanse og infrastruktur for forskning i museene og vi tror at denne måten å jobbe sammen på kan bidra til flere positive effekter, som mer samkjørt registreringspraksis, kompetanseheving og fruktbare diskusjoner om forskning og infrastruktur for forskning i museene, sier Furset.
Å bruke et felles etablert system vil også kunne effektivisere både registreringsarbeid og kvalitetssikringsprosesser, bidra til bedre data og et bedre kunnskapsgrunnlag, sier Furset.
Om Cristin
Cristin (Current research information system in Norway) er et nasjonalt forskningsinformasjonssystem.
Cristin skal
-
samle og tilgjengeliggjøre informasjon om norsk forskning
-
forenkle forskningsadministrative oppgaver ved å legge til rette for gjenbruk av forskningsinformasjon
-
følge opp rapporteringen av vitenskapelige publikasjoner til Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet (NVI-rapportering)
Cristin har frem til nylig vært brukt av universitets- og høgskolesektoren, instituttsektoren og helsesektoren, som alle er en del av et resultatbasert omfordelingssystem (RBO), ofte omtalt som tellekantsystemet. Fra 2019 har også ABM-sektoren gradvis tatt i bruk Cristin, med museene for tur nå.