Kvensk kunstnerliv blir film
Bård Grape og Evoke Film i Tromsø lager dokumentarfilm om den kvenske kunstmaleren og musikeren Ivar Sælø. Filmen blir en fortelling om en sterk kunstnerisk drivkraft, og om kvensk kultur og språk gjennom mer enn 100 år.
– Du bor også i Kvenland, smiler filmskaper Bård Grape gjennom dataskjermen fra Tromsø i nord og ned til Viken i sør. Han har akkurat fortalt om Facebook-gruppa «Norske kvener i Ytre Oslofjord» som fikk flere tusen nye medlemmer under koronapandemien, da mange fikk tid til å forske på slektstrær og kulturarv hjemmefra. Grape mener interessen for kvensk kultur og språk nå seiler opp rundt omkring i landet. Og ikke bare blant «sånne 60-åringer som meg som mimrer og blir opptatt av historie», men også blant unge som trenger en pause fra den digitale hverdagen.
Grape husker at besteforeldrene hans snakka kvensk hjemme da han var liten gutt. Han ble nysgjerrig på språket, men fikk aldri et ordentlig svar på om det var noe også han kunne lære. Mange år seinere startet han selskapet Evoke Film sammen med Sigbjørn Rønbeck, som også hadde barndomsminner fra en tid da nesten alle snakka kvensk eller finsk langs Varangerfjorden og innover i landet.
– Sigbjørn vokste opp i Karasjok der den kvenske kunstmaleren Ivar Sælø og familien hadde hytte og tilbragte mye tid om sommeren. Sælø malte et portrett av sin sønn og Sigbjørn en gang på 1950-tallet. Disse barndomsminnene ble startpunktet for et filmprosjekt om Sæløs liv og kunstnerskap som vi jobber med nå, forteller Grape.
Evoke Film har fått tilskudd fra Norsk kulturfond gjennom ordningen prosjektstøtte kulturvern.
Se flere tilskudd til kulturvern her.
Skildret flere viktige tidsepoker
Ivar Sælø ble født i Vadsø i 1907, og vokste opp i et kvensk miljø der de fleste drev med fiske eller jordbruk. De levde av det naturen ga dem. Tømmerhusene ble bygd etter kvensk byggeskikk. Om noen behøvde hjelp til noe, var det tjenester og samarbeid som gjaldt. Sælø utdannet seg til kunstner i Oslo på 1920-tallet, men vendte raskt tilbake til sine røtter. Det nordlige landskapet og den kvenske kulturen preget store deler av hans kunstnerskap, men han portretterte også kjente personligheter som polarhelten Roald Amundsen.
– Ingen annen kunstner skal ha tilbrakt så mye tid med lerret ute i arktisk natur i Lofoten og Finnmark. Han var til og med ute på isbreen på Svalbard! Han søkte ut og var virkelig dedikert til kunsten sin. Men han var også aktiv under polarheltenes tid og da luftskipene «Norge» og «Italia» mellomlanda i Vadsø på slutten av 1920-tallet, forteller Grape.
Så kom krigen. Store deler av Finnmark ble ødelagt av bomber og branner. I kommunestyresalen i Vadsø kommune henger et Sælø-bilde av en kirke som brenner, trolig malt før han og familien ble evakuert til Trøndelag. Da landet skulle bygges opp igjen etter krigen, fikk Sælø i oppdrag fra Vardø kommune å male optimistiske bilder av hvordan innbyggerne ønsket at samfunnet skulle bli.
– Motivene viser et moderne Vardø med biler, busser og en levende industri. Byen, som hadde vært på størrelse med Tromsø, skulle på nytt vokse og bli et stort sted. Sælø skulle portrettere en slags fremtidsvisjon for Vardø i år 2000.
Tidsvitner forteller ukjente historier
Hvordan Vardø, Nord-Norge og resten av landet så ut rundt tusenårsskiftet fikk ikke Sælø dokumentert med penslene sine. Han døde i 1978. Men fortsatt lever kvenske tidsvitner som kjenner seg igjen i Sæløs bilder. De har Bård Grape og Evoke Film intervjuet til filmen.
– Vi har truffet mange godt vokse mennesker, den eldste er 96 år, som hadde kvensk som morsmål og ikke kunne norsk da de starta på skolen. Nå er det mange av dem som ikke har snakka kvensk på flere år. Vi skal forsøke å bringe dem sammen til samtaler på sitt opprinnelige språk om både den kvenske og norske historien og kulturen under deres levetid.
På den måten er arbeidet med filmen også innsamling av historisk materiale, og filmen vil handle om mer enn bare kunstneren Ivar Sælø.
– Men Sælø er fortsatt grunnen til at vi nå får møtt menneskene som kan dokumentere en kultur og fortelle en historie som ikke før har blitt fortalt.
Når filmen er ferdig, har Evoke Film ambisjoner om å vise den på kulturarrangementer lokalt i Finnmark, men også på nordisk fjernsyn til et bredt publikum.
Sæløs bilder tar folk hjem til Finnmark
Ivar Sælø produserte svært mange malerier og kunne leve av å være kunstner. I dag kan kunsten hans ses på flere museer og i offentlige bygg i Norge, men også i mange private hjem.
– Flere av de vi har besøkt, spesielt de som har flyttet sørover, har maleriene hans hengende sentralt i hjemmene sine. Naturen, fargene og uttrykkene i maleriene har en helt egen karakter som transporterer folk gjennom og hjem til Finnmark. De har en sterk tilknytning til kunsten hans, avslutter Grape.