Fem europeiske kulturprosjekter fra koronakrisen
Fra droneportretter og maleri-protest til improteater om verdenshistorien. Her er fem morsomme prosjekter fra våre EØS-samarbeidsland under koronakrisen.
Kunstnere og kulturorganisasjoner i Europa bruker koronakrisen som en sjanse til å finne kreative måter å nå publikum. Her er fem prosjekter som inspirerer og holder humøret oppe.
– Dette er tiden for å dele på gode ideer. Vi kan tenke internasjonalt selv om vi ikke kan reise. Hva med å bruke tida til å forberede et internasjonalt prosjekt? spør Kristine Lunde-Tellefsen, rådgiver for EØS-midlene i Kulturrådet.
Mange kreative aktører i våre samarbeidsland i Sør- og Øst-Europa befinner seg nå i en vanskelig og uforutsigbar situasjon, i likhet med sine norske kolleger. Nå som økonomien har bremset opp er det viktig at man fortsatt kan søke EØS-midler til kunst og kultur. Kulturrådet er norsk kontaktpunkt for flere internasjonale kulturprogrammer, og bistår norske partnere. Akkurat nå er det mulig å søke på åpne EØS-utlysninger i Romania (med frist 1. juli), Portugal, og Litauen. De to siste har utsatt søknadsfristene til over sommeren, slik at søkerne får bedre tid til å finne uten hvordan korona-situasjonen påvirker prosjektene og samarbeidet.
Hvordan takler folk i Litauen korona-karantene?
Adas Vasiliauskas er en av mange fotografer som har måttet tenke kreativt etter at koronakrisen har ført til avlyste oppdrag. Han har funnet en måte å dokumentere den spesielle situasjonen landet befinner seg i, skriver den engelskspråklige avisa LRT. Ved bruk av drone kan han fortsette å fotografere folk i Vilnius uten å risikere nærkontakt. Mange griper sjansen til å posere og skape bilder litt utenom det vanlige. Bildeserien byr på hverdagshumor fra den litauiske hovedstaden.
Ta «master class» i teaterhistorie i Portugal
Opplev verdens teaterhistorie på Zoom. Teatro Nacional São João holder til i Porto. Under koronakrisen arrangerer de blant annet online «master class» i teaterhistorie med teatrets skuespillere på scenen. Det blir ikke en tørr forelesning, men en blanding av fiksjon, improvisasjon og historie, selvfølgelig på portugisisk. «Teatret har ikke historie, det er historie», sier teaterdirektør Nuno Cardoso. Så hva kan vel være mer naturlig enn å spille ut historien?
Sjekk ut hjemme-forestillinger i Romania
Det selvstendige rumenske teatret Unteatru har lansert kampanjen #StămAcasă. Spectacolul continuă. Omtrentlig oversatt: «Vi blir hjemme. Forestillingen fortsetter». Teatret, som ligger i Bucuresti, har nå flyttet alle sine forestillinger online. Noen forestillinger er gratis, andre med redusert pris på inngangsbilletten. Alt fra Hamlet til forestillingen om Schrödingers katt spilles på rumensk, og i tråd med rumenske smittevernsråd om maksimalt tre personer på scenen samtidig.
Maleri-protest i Polen
Kunstneren Jarek Kubicki har latt seg inspirere av kjente malerier for å vise absurde situasjonener i Polen under karantene. De nye korona-lovene påvirker ikke bare innbyggernes liv, men også politiets arbeid. De siste dagene har politiet fått sterke reaksjoner for måten de håndhever de nye reglene. Bildeserien, som du kan se i nettavisen Indepest, viser hvordan politiet stopper folk på gaten og bøtelegger kjente karakterer fra kunsthistorien.
Følg skuespillere fra Latvia på live-øving
Hver arbeidsdag møtes åtte scenekunstnere fra teateret «Kvadrifons» for en times lang øving. De er i gang med å lage en eksperimentell 24-timers forestilling, skriver tidsskriftet Satori. Forestillingen skal utforske de virtuelle mulighetene for å møtes. I mellomtiden kan alle følge øvingene direkte på teatrets Facebook-side. Her får seerne ikke bare muligheten til å observere, men kan bli med å skape forestillingen, gjennom å sende kommentarer og foreslå egne ideer.
Spørsmål om EØS-midlene?
EØS-teamet i Kulturrådet hjelper norske prosjektpartnere i samarbeid med Litauen, Portugal, Romania Polen, Latvia, Bulgaria, Tsjekkia og Slovakia. Har du spørsmål om hvordan man søker eller hvordan man finner en utenlandsk partner? Ta kontakt med oss. Du kan også booke møter med EØS-teamet over video på tirsdager og torsdager i tiden fremover.