Lyser ut midler til museumsarbeid i lokalsamfunn
Kulturdirektoratet lyser ut midler til museene for å styrke arbeidet overfor sine lokalfunn. Dette er en oppfølging av Kulturdirektoratets museumskonferanse i 2024, som hadde museenes rolle i lokalsamfunn som tema.
Museene har et viktig samfunnsansvar i arbeidet med å bygge gode og inkluderende lokalsamfunn, for og med menneskene som bor der. Med denne tilskuddsordningen, ønsker Kulturdirektoratet å bidra til å videreføre kunnskap, ferdigheter og praksisiser, i samarbeid med relevante aktører. Ordningen er en del av Kulturdirektoratets museumsprogrammer og er finansiert av Spillemidlene. Det vil kun være mulig å søke tilskudd i 2025, med søknadsfrist 3. juni 2025.
– Årets utlysning fremhever museenes uvurderlige rolle i samfunnet. I en tid preget av urolighet og raske endringer, er det viktigere enn noen gang å sette i gang prosjekter som ikke bare styrker, men også inspirerer og samler våre lokalsamfunn,» sier Inga-Lill Sundset, seksjonsleder for Kulturarv og museum i Kulturdirektoratet.
Prioriterte grupper for tilskuddsordningen
Tilskuddsordningen retter seg mot prosjekter som kan stimulere til nye samarbeidsformer eller til videreutvikling av allerede eksisterende samarbeid. Prosjekter som omhandler arbeid med samiske aktører og nasjonale minoriteter vil bli prioritert. Det samme gjelder prosjekter som kan stimulere til økt internasjonalt samarbeid.
180 musikarar, artistar, ensemble og band får tilskot frå Kulturrådet
Eyolf Dale Trio, Nynorsk Messingkvintet og Erlend Viken Trio er blant dei som får tilskot gjennom ordninga for turné- og verksemdstilskot. Til saman er 75 millionar kroner delt ut.
- Søkjarane som har fått tilskot, er blant dei fremste musikarane i landet, artistar, ensemble og band. Fleire av dei er spydspissar innan norsk musikkliv. Det har vore ein imponerande søknadsrunde, seier Gro Bergrabb, leiar i Kulturrådets musikkutval for turné- og verksemdstilskot.
Hardare konkurranse om tilskotsmidlar
Talet på søknader til turné- og verksemdsordninga har auka med 70 prosent dei siste fem åra, utan at dei økonomiske rammene av ordninga har auka tilsvarande. Musikkutvalet for turné- og verksemdstilskot har derfor måtta gjera mange tøffe prioriteringar i tildelingane.
– Me ser at stadig fleire har eit stort behov for tilskotsmidlar, mellom anna på grunn av auka prisar generelt i samfunnet, og dessutan endringar i arrangørmarknaden og publikumsmønsteret spesielt. Det er veldig trist å måtta avslå så mange, men det er rett og slett ikkje nok pengar til å støtta alle dei gode prosjekta og planane om meir konsertverksemd over heile landet, seier Bergrabb.
I tillegg til at mange gode prosjekt har vorte avslått, har fleire søkjarar fått lågare tilskot enn dei søkte om, og fleire som tidlegare har fått tilskot, har fått avslag eller varsel om at dei ikkje lenger kan forventa føreseielegheit for tilskot.
Ein aukande del konsertar går føre seg i utlandet
Musikere og artistar i Noreg har ein stor del av marknaden sin utanlands, og vel 30 prosent av konsertane i søknadene og tildelingane går føre seg i utlandet.
– Me ser at musikarar og artistar i Noreg dei siste åra har auka talet på utanlandskonsertar, noko som er veldig positivt. Samtidig er me framleis eit stykke unna nivået me hadde før pandemien, då andelen var rundt 40 prosent, understrekar Bergrabb.
Tilskot frå ordninga er heilt sentralt for å realisera konsertpotensialet til mange musikarar og artistar, både i Noreg og i utlandet. Kulturrådet legg likevel størst vekt på konsertar i Noreg i den samla vurderinga.
Om tilskotsordninga
Tilskotsordninga for turné- og verksemdstilskot er open for alle sjangrar. Det vart gitt tilskot til eit breitt spekter av konsertar og produksjonar, frå lokale og regionale til internasjonale og globale turnear og karrierar. Totalt vart 404 søknader behandla, og det vart gitt tilskot til over 3000 konsertar.
Informasjonsmøte om tilskuddsordninger for det visuelle kunstfeltet
Kulturrådet inviterer til informasjonsmøte for kunstnere, kuratorer og andre aktører i det visuelle kunstfeltet.
6. februar 2025 kl. 13:00 - 14:30 |
|
Kulturrådet |
I dette møtet presenterer vi alle tilskuddsordningene samlet og legger spesiell vekt på prosjektstøtte visuell kunst for kunstnere. I møtet informerer også Kulturrådets sekretariat om formålet med ordningene innen visuell kunst og hvem som kan søke, og gir tips til en god søknad.
Møtet er digitalt og åpent for alle som ønsker søkerveiledning om ordningene på det visuelle kunstområdet. Privatpersoner, private institusjoner, offentlige institusjoner og andre virksomheter kan søke Kulturrådets ordninger.
Vi ønsker å gi flere mulighet til å skape og formidle bildekunst, fotografi, kunsthåndverk og andre former for samtidskunst. Vårt mål er at Kulturrådet skal være med å bygge opp og støtte et større mangfold i det visuelle kunstfeltet i Norge. Vi inviterer spesielt kunstnere og formidlere som ikke har søkt Kulturrådet tidligere til å delta i møtet.
Neste søknadsfrist er 4. mars 2025.
Program
- Kulturrådets tilskuddsordninger for det visuelle kunstfeltet ved fagansvarlig Jonas Ekeberg
- Prosjektstøtte for visuell kunst - kunstnere ved ordningsansvarlig Ingrid Pettersen
- Spørsmål og svar
Møte i vurderingsutvalget for prosa
Vurderingsutvalet for prosa handsamar søknader om innkjøp av prosa under Innkjøpsordninga for ny norsk skjønnlitteratur.
20. desember 2024 |
|
Mølleparken 2 |
|
Kulturrådet |
For meir informasjon om kven som er medlem i utvalet, ordninga dei handsamar søknader til, og deira styringsdokument, sjå:
om kulturfondet - utvalg - Vurderingsutvalet for prosa - vis-utvalg - kulturradet.no
Statistikk for museum 2023
Statistikken for 2023 for museer i Norge ble samlet inn i februar og mars 2024, og omfatter museer med minst ett fast årsverk i 2023.
Tallmaterialet består av til sammen 104 museer. Av disse fikk 67 museer driftstilskudd fra Kultur- og likestillingsdepartementet (KUD). De 36 øvrige museene er blant annet samiske museer, etatsmuseer, universitetsmuseer og museer under andre departementer.
Antallet museer som rapporterer varierer noe fra år til år. For museene under KUD er statistikkrapporteringen del av den årlige rapporteringen til departementet, og endringer i denne delen av statistikkpopulasjonen skjer i all hovedsak bare dersom tidligere selvstendige museumsenheter slår seg sammen. I den andre gruppen av museer er enkelte av de mindre museene noe ustabile i sin innrapportering, antallet museer i denne gruppen kan derfor variere noe.
Statistikken for 2023 er også publisert i en digital versjon, som er tilgjengelig på Kulturdirektoratets nettsider.
Om publikasjonen
Statistikk for museum 2023 |
|
Kulturdirektoratet |
|
2024 |
Rådsmøte Kulturrådet
Kulturrådet har møte, R6/25
10. - 11. desember 2025 |
|
Kulturrådet |
Rådsmøte Kulturrådet
Kulturrådet har møte, R5/25
28. - 29. oktober 2025 |
|
Kulturrådet |