Hopp til innhold

Søk støtte

Tilskuddsordning

Prosjektstøtte til kunstnere i etableringsfasen

Se vedtakslister

Viktig melding:

Ny søknadsportal

Kulturdirektoratet innfører ny søknadsportal, denne ordningen er blant de første som prøver den nye løsningen. Dette innebærer at pålogging og registrering av bruker er nytt, som betyr at tidligere søkere må registrere seg som søker på nytt. Brukergrensesnittet er nytt, og søknadsskjemaet ser annerledes ut, men vi spør hovedsakelig om det samme som tidligere. Det er ingen endringer i hvordan søknader blir behandlet av Kulturrådet. Blant endringene i den nye portalen er at du kan gjøre endringer i søknaden etter at den er sendt inn, frem til søknadsfristens utløp. Har du spørsmål, ta kontakt med brukerstøtte.

 

Språklige endringer i tilskuddsordninger

Kulturrådet har hatt en klarspråkgjennomgang av alle tilskuddsordningene. Rekkefølge og begreper kan derfor være litt annerledes enn tidligere. Les all informasjonen nedenfor nøye før du søker.

Søknadsfrist

sep

02

2025

Kl. 13:00

Hva skal ordningen bidra til (formål)?

Formålet med ordningen er å styrke vilkårene for billedkunstnere som har fullført kunstutdanningen sin og er i startfasen av kunstnerkarrieren.

Du kan lese mer om Kulturrådets satsinger i strategien og i områdeplanen for visuell kunst.

Åpne alle

Hva kan få tilskudd?

Du kan søke om tilskudd til

  • utstillinger
  • annen visning av samtidskunst

En enkeltkunstner eller kunstnergrupper i etableringsfasen må stå bak utstillingen eller visningen.

Hva kan ikke få tilskudd?

Denne ordningen gir ikke tilskudd til

  • studiereiser
  • undervisningsmateriell
  • student- og utdanningstiltak
  • prosjekter uten visningsavtale eller intensjonsavtale med et visningssted

Vi gir normalt ikke tilskudd til aktiviteter som er gjennomført før søknaden er sendt inn.

Har du søkt om tilskudd fra ordningen Prosjektstøtte visuell kunst – kunstnere til det samme prosjektet? Da kan du ikke søke på denne ordningen.

Prosjekter som faller utenfor Kulturrådets formål, kan ikke få tilskudd. Formålet står i lov om Kulturrådet. Hvis søknaden faller utenfor formålet for denne ordningen, kan den bli avslått av Kulturrådets administrasjon.

Hvem kan søke?

Ordningen retter seg mot nyutdannede kunstnere som er i startfasen av kunstnerkarrieren, det vil si kunstnere som har fullført utdanningen for inntil fem år siden.

Både enkeltkunstnere og kunstnergrupper kan søke.

Søknadsskjema

Les utlysingsteksten nøye før du begynner å fylle ut ditt elektroniske søknadsskjema. 

Søknad må leveres komplett med vedlegg via søknadsportalen innen oppgitt søknadsfrist. Søknadsskjema stenges automatisk ved utløp av søknadsfristen. Det er ikke mulig å sende søknad på annen måte. Vedlegg kan ikke ettersendes.

Beregn god tid. Det gis ikke utsettelse på søknadsfristen.

Trenger du hjelp? Kontakt brukerstøtte.

I søknadsportalen kan du opprette nye søknader, jobbe videre på påbegynte søknader, se status på leverte søknader og annet relevant.

Søknadsskjemaer blir tilgjengelige cirka en måned før neste søknadsfrist.

Hvordan blir søknaden vurdert (vurderingskriterier)?

Søknaden blir vurdert av Faglig utvalg for visuell kunst. Utvalget leser og diskuterer alle søknadene og bruker sin samlede kompetanse til å bestemme hvilke prosjekter som skal få tilskudd. Søknadene vurderes både enkeltvis og i sammenheng med de andre søknadene som er med i samme søknadsrunde.

Kulturrådet ønsker samlet å fremme et mangfold av aktører, uttrykk og estetiske praksiser, aktivitet i hele landet og at barn og ungdom møter kunst og kultur. Disse målsettingene blir tatt med i totalvurderingen når utvalget fordeler budsjettrammen de har til rådighet.

Når utvalget vurderer hver enkelt søknad, legger de overordnet vekt på

  • det kunstneriske/faglige innholdet
  • kvalitetene i prosjektet
  • om prosjektet er relevant for ordningens formål
  • om prosjektet er gjennomførbart

Utvalget ser etter

  • om betingelser for tilskudd er oppfylt, slik som krav til rapportering, regnskap og gjennomføring
  • om medvirkende kunstnere og fagpersoner får betalt i tråd med gjeldende eller anbefalte satser

Om størrelsen på tilskuddet

Det er mange som søker om tilskudd fra ordningen. Selv om prosjekter og virksomheter blir vurdert som gode, kan de få avslag eller et lavere beløp enn de har søkt om.

Dette må søknaden inneholde

Søknaden må leveres gjennom Kulturrådets søknadsportal.

Søknaden består av to deler: et elektronisk skjema og obligatoriske vedlegg.

I søknadsskjemaet skal dette være med:

  • navn på den/dem som har ansvaret for planleggingen, økonomien og gjennomføringen av prosjektet
  • en prosjektskisse som beskriver bakgrunnen for utstillingen eller visningen, det kunstneriske innholdet og formålet med tiltaket
  • en framdriftsplan med forventet start- og avslutningstidspunkt
  • budsjett og finansieringsplan
  • totalsummen du søker om

De obligatoriske vedleggene er

  • CV-er for kunstner(e) og andre medvirkende – samlet i én PDF-fil
  • billedmateriale, lydmateriale, videoskisser og annen relevant dokumentasjon – samlet i én PDF-fil. Skriv opplysninger om medium, materiale, format, tittel og produksjonsår direkte i PDF-filen.
  • kopi av den signerte utstillingsavtalen eller intensjonsavtalen med visningsstedet

Slik behandles søknaden

Sjå korleis søknaden blir behandla.

Slik behandles søknaden - Norsk kulturfond

Hva skjer hvis du får tilskudd?

Vedtak og aksept

Når saken er ferdig behandlet, får du et vedtaksbrev i søknadsportalen, der det står om du har fått tilskudd eller avslag.

Hvis du har fått tilskudd, viser vedtaksbrevet tilskuddstypen, beløpet du har fått, og betingelsene for tilskuddet. Du må vurdere betingelsene og gi oss beskjed om du aksepterer tilskuddet, innen fristen som står i brevet.

Utbetaling av tilskudd

Tilskuddet blir utbetalt i én eller flere deler. Hva du må gjøre for å få tilskuddet utbetalt, og hvordan utbetalingen skjer, står i vedtaksbrevet.

Tilskuddet kan tilbakeholdes eller kreves tilbakebetalt

Hvis tilskuddet ikke blir brukt i tråd med betingelsene i vedtaksbrevet, kan Kulturrådet holde tilbake tilskudd eller kreve at det blir betalt tilbake. Det gjelder også hvis det var feilopplysninger i søknaden, eller hvis du ikke har levert rapport og regnskap for tidligere tilskudd.

Hvis prosjektet endrer seg

Hvis tiltaket endrer seg mye fra det du har beskrevet i søknaden, må du søke om å få endringene godkjent, for å være sikker på at du fortsatt har rett til å bruke tilskuddet. Hvordan du gjør dette, står i vedtaksbrevet.

vi ikke godkjenner endringene, kan vi holde tilbake tilskudd eller kreve tilbakebetaling.

Om rapport og regnskap

Alle som får tilskudd fra Kulturrådet, må sende rapport og regnskap så snart tiltaket er avsluttet, slik at vi kan kontrollere at tilskuddet er brukt i tråd med betingelsene. Du får tilsendt et rapportskjema gjennom den digitale søknadsportalen.

Kravene til rapport og regnskap og fristen for innsending står i vedtaksbrevet for tilskuddet.

Prosjektet kan bli evaluert

Iblant vil Kulturrådet evaluere tilskuddsordningene og prosjekter som har fått tilskudd. Hvis det gjelder ditt prosjekt, forventer vi at du bidrar med nødvendig informasjon og dokumentasjon.

Bruk Kulturrådets logo

Du må vise at prosjektet har fått tilskudd fra Kulturrådet, i ekstern kommunikasjon og markedsføring. Last ned Kulturrådets logo her.

Kan du søke på nytt til samme prosjekt?

Du kan normalt bare søke om tilskudd til det samme prosjektet én gang i løpet av et budsjettår.

Hvis du har fått et lavere tilskudd enn du søkte om, kan du normalt ikke søke på nytt om mer penger til det samme prosjektet.

Utvalget kan i noen tilfeller ønske at søkere kommer tilbake med en oppdatert søknad. I så fall står det i vedtaksbrevet.