Spørsmål og svar om rapportering i stimuleringsordningen
Hva er rapportfristen?
En rapport om gjennomføringen av arrangementet skal sendes Kulturrådet via Altinn. Fristen for denne oppgis i kontrakten du mottar fra Kulturrådet.
Rapporteringsfristen for arrangementer i 2021 er 31.12.2021. Det åpnes for å sende inn rapporter fra 2. oktober. Søkerne får varsel i Altinn når skjemaet åpner. Rapportene blir behandlet fra oktober måned.
OBS: Fram til midten av april, det vil si første runde, stod det at fristen er 31. september i kontraktene. Dette ble endret 27. april og nå er fristen 31. desember 2021 for alle.
Hvordan rapporterer jeg?
Du skal ha fått en melding i din eller virksomheten du representerer sin innboks i Altinn med et rapporteringsskjema til utfylling.
Når du går til utfylling vil du se at arrangementsbeskrivelser og budsjettpostene fra søknaden ligger utfylt. Du skal føre opp eventuelle endringer, arena for arrangementet, type arrangement, faktisk publikumsantall og faktiske billettinntekter for hvert arrangement i tillegg til de totale inntektene og kostnadene for alle arrangementene i søknaden. Er arrangementet avlyst, velger du knappen «arrangement avlyst» og skriver en forklaring.
Du trenger ikke legge ved en egen faglig rapport, men et prosjektregnskap er obligatorisk. Dersom du har søkt om mer enn 1 million kroner skal revidert regnskap legges ved.
Regnskapet skal vise hvordan tilskuddet er brukt og settes opp slik at det kan sammenholdes med innsendt budsjett. Tilskudd fra Kulturrådet og andre offentlige tilskuddsytere skal spesifiseres. Bilag må kunne framlegges ved forespørsel. Avvik på mer enn 10 % mellom regnskapet og budsjettet som lå til grunn for tilskuddet, skal kommenteres.
Kinoer og kinodistributører skal dokumentere reelt antall solgte billetter og antall visninger, og kommentere på avvik i forhold til estimert antall i søknaden. Legg ved offisiell rapport fra Filmwebs rapportserver.
Et lavere antall gjennomførte visninger enn estimert i søknaden, vil medføre avkorting av tilskudd. I tilfeller hvor antall solgte billetter er oppnådd ved færre antall visninger enn estimert i søknaden vil solgte billetter bli prioritert som vurderingskriterium.
Trenger du hjelp underveis i utfyllingen eller ikke finner skjemaet, ta kontakt med support i Kulturrådet på support@kulturradet.no.
Skal jeg sende inn en rapport per søknad?
Ja, du skal sende en rapport for hver søknad, også for hver eventuell tilleggssøknad. Rapporten skal speile det du skrev i søknaden.
Skal jeg rapportere per arrangement?
Ja, hver gjennomføring av en forestilling, konsert og lignende skal føres som enkeltarrangement i arrangementslisten. Dersom arrangementet er gjennomført flere ganger på samme dag, skal hver gjennomføring ha en oppføring i arrangementslisten.
Rapportering for kinoer og kinodistributører
Kinoer og kinodistributører skal dokumentere reelt antall solgte billetter og antall visninger, og kommentere på avvik i forhold til estimert antall visninger i søknaden. Legg ved offisiell rapport fra Filmwebs rapportserver.
For kinoer og kinodistributører er det ikke krav om at hver enkelt visning skal føres som et arrangement. Dere forholder dere kun til de oppgitte arrangementsperiodene i søknaden. Færre gjennomførte visninger enn estimert må begrunnes.
Kinoer skal levere et prosjektregnskap for hele perioden etter samme mal som innsendt budsjett.
Last ned rapportmal for kinoer her
Kinodistributører skal i tillegg til regnskap etter samme mal som innsendt budsjett, sende inn detaljert prosjektregnskap.
Last ned rapportmal for kinodistributører her
For kinodistributører skal rapporterte visninger og besøk knyttet til den søkte filmlanseringen føres inn i arrangementsperioden(e) hentet fra søknaden. Detaljert prosjektregnskap i tillegg til regnskap etter samme mal som innsendt budsjett er obligatorisk.
Hvorfor får jeg en feilmelding om avvik på 10 %?
Dette skyldes en feil i utregningen forskjellen mellom budsjett og inntekter. Du kan ignorere den meldingen og den vil ikke ha noen påvirkning på om rapporten bli godkjent eller ikke.
Skal jeg rapportere for 100 % av innvilget beløp?
Ja, du får utbetalt 70 % i forkant og 30 % etter rapportering i stimuleringsordningen. Hele beløpet skal rapporteres for.
Hvilke opplysninger trenger jeg ha klart til utfylling av skjemaet?
Du skal føre opp:
- eventuelle endringer i arrangementet
- arena for arrangementet
- type arrangement
- faktisk publikumsantall for hvert arrangement
- faktiske billettinntekter for hvert arrangement
- de totale inntektene for alle arrangementene i søknaden
- de totale kostnadene for alle arrangementene i søknaden
Hvilke vedlegg er obligatoriske?
For at saksbehandlingen skal gå så raskt som mulig anbefaler vi at du legger ved så mye dokumentasjon som mulig.
Følgende vedlegg er obligatorisk å legge ved rapporten:
VIKTIG! Har du mottatt tilsagn på over 1 million kroner for et arrangement skal du legge ved regnskap revidert av statsautorisert eller registrert revisor for det aktuelle arrangementet. Vi anbefaler at du bruker revisjonsstandarden ISRE 2400.
Les mer om revisorbekreftelse og ISRE 2400
- Prosjektregnskap for arrangementet/arrangementene
Du skal fylle inn prosjektregnskap for arrangement(ene) på siden Regnskap, men du må også legge ved et detaljert prosjektregnskap pr. arrangement som et vedlegg.
- Dokumentasjon på gjeldende smittevernregler på arrangementsdato(ene).
Dersom et eller flere arrangementer er avlyst er også følgende vedlegg obligatorisk:
- Beskrivelse og dokumentasjon på uunngåelige økonomiske forpliktelser knyttet til avlysninger. Dokumentasjonen skal være i form av signerte avtaler med underleverandører og lignende.
Følgende vedlegg anbefales å legge ved rapporten:
- Dokumentasjon på at arrangementet har funnet sted
Eksempel på slik dokumentasjon er lenke til nettside, Ticketmaster/eventside, arrangementsside på Facebook ol., og /eller avtaler med utleiere, fakturaer eller annen relevant dokumentasjon som redegjør for at arrangementet ble avholdt i perioden
- Billettrapport
En salgsrapport fra samarbeidspartner eller et regnskapssystem som dokumenterer billettsalget på arrangementet/arrangementene
- Dokumentasjon av utgifter knyttet til arrangementet/arrangementene
Slik dokumentasjon kan være kontrakter med underleverandører eller kontoutskrift/regnskapsrapport som viser at honorarer etc er utbetalt i henhold til søknadsbudsjett.
Skal jeg levere revisorattestert regnskap?
Hvis tilskuddet du har mottatt utgjør 1 million kroner eller mer, skal du levere regnskap revidert av statsautorisert eller registrert revisor. Dette fremgår av kontrakten du mottok fra Norsk kulturråd, og som du aksepterte før tilskuddet ble utbetalt.
Revisor skal benytte standarden ISRE 2400.
Les mer om revisorbekreftelse og ISRE 2400
Hvis tilskuddet du har mottatt utgjør under 1 million kroner er også et prosjektregnskap obligatorisk, men det behøver ikke være revisorattestert.
Hvis du har mottatt tilskudd basert på en tilleggssøknad, vil det være det samlede beløpet som har betydning for om du skal legge ved revisorattestert regnskap. Det betyr at hvis du på grunnlag av opprinnelig søknad og tilleggssøknad har mottatt 1 million kroner eller mer, så skal regnskapet være revisorattestert.
Kulturrådet kan også kreve revisorattestert regnskap på tilskudd under 1 millioner kroner, ved mistanke om brudd på forskrift, retningslinjer eller tilskuddsvedtak eller annen misbruk av ordningen.
Hva hvis arrangementet ikke ble gjennomført?
Kulturrådet skal kreve en forholdsmessig andel av tilskuddet tilbakebetalt dersom arrangementet helt eller delvis ikke er gjennomført.
Søker kan beholde 95 prosent av arrangørens uunngåelige forpliktelser i forbindelse med det avlyste arrangementet dersom arrangementet ikke kan gjennomføres nedskalert og arrangementet avlyses som følge av klare og dokumenterbare råd eller pålegg fra offentlige myndigheter som følge av covid-19.
Hvis arrangementet ble avlyst på grunn av pålegg fra offentlige myndigheter, og du ønsker å beholde deler av tilskuddet fra stimuleringsordningen, skal du i tillegg:
- Legge ved dokumenter e.l. som sannsynliggjør at tilskuddet har blitt brukt til å dekke dine uunngåelige økonomiske forpliktelser i forbindelse med avlysningen.
- Legge ved dokumentasjon som viser at avlysningen skyldes pålegg fra offentlige myndigheter.
Det er arrangøren som må sannsynliggjøre at avlysningen skyldes et klart og dokumenterbart råd eller pålegg. Det betyr at dersom avlysningen skyldes pålegg som følge av noe annet enn nasjonal eller offentlig forskrift må arrangøren kunne legge frem skriftlig dokumentasjon på at rådet eller pålegget har blitt gitt, og at det rammer gjennomføringen av arrangementet.
Det er kun avlysninger som følge av klare og dokumenterbare råd eller pålegg fra offentlige myndigheter som følge av covid-19 som gir søker mulighet til å beholde inntil 95 prosent av sine uunngåelige forpliktelser. Andre årsaker til at arrangementet har blitt avlyst, for eksempel sykdom eller streik, er ikke gyldig avlysningsgrunn i ordningen og gir dermed ikke søker mulighet til å beholde støttemidlene.
Se under Stans og tilbakebetaling av tilskudd for en gjennomgang av hva som menes med arrangørens uunngåelige økonomiske forpliktelser.
Kan jeg endre innsendt rapport?
Er det nødvendig å gjøre endringer, kan du be oss om å sende den i retur. Ta i tilfelle kontakt med support i Kulturrådet på support@kulturradet.no.
Når du får rapporten i retur, må du lage en kopi av den. Følg beskrivelsen på denne siden.
Hva skjer etter rapportering?
Rapporten skal behandles av saksbehandler. Du vil få beskjed dersom det er noe som mangler i rapporten. Når rapporten er godkjent, vil det resterende beløpet utbetales.