Nordisk kultursamarbeid i praksis
Kulturdirektoratet ønsker å bidra til at muligheter for nordisk samarbeid er bedre kjent i den norske kultursektoren og at virkemidler med nordiske dimensjoner er synliggjort. Nå inviterer vi til digitalt frokostseminar som spesielt retter seg mot kunstnere og aktører i det frie kunst- og kulturfeltet.
8. november 2024 kl. 09:00 - 10:00 |
|
Digitalt |
|
Kulturdirektoratet |
På seminaret presenterer Kulturanalys Norden rapporten «Kultursamarbeten och nordisk bidragsgivning», og kunstnere og aktører med praksis og erfaring fra nordisk kultursamarbeid deler innsikt og perspektiver. Møtet bidrar til å identifisere både muligheter og utfordringer og gir kunnskap om nordiske tilskuddsordninger og løfter frem merverdien av nordisk kultursamarbeid.
Du møter blant annet:
- Tze Young Ho, samtidskomponist og kunstnerisk forsker
- Gunn Hernes, direktør for Nordens hus, Færøyene
- Malin Weijmer, Verksamhetssamordnare, Kulturanalys Norden.
Program kommer.
Seminaret utarbeides i samarbeid med Nordisk ministerråd og Kulturanalys Norden.
Meld deg på her
Seminaret er åpent for alle og strømmes på denne siden.
Bakgrunn
Denne våren kom Kulturanalys Norden med tre rapporter om nordisk kultursamarbeid på bestilling av Nordisk Ministerråd. Rapportene undersøker blant annet kulturens rolle og nytte i samfunnsutviklingen og mobilitet og grenseutbytte på kulturområdet i Norden.
Den ene rapporten, «Kultursamarbeten och nordisk bidragsgivning», undersøker forutsetningene for nordisk samarbeid og utbytte for kultursektoren med utgangspunkt i to ordninger under Nordisk kulturfond og Nordisk kulturkontakt. Gjennom intervjuer beskriver tilskuddsmottakere hvordan de erfarer å søke nordiske midler og hvordan de går frem for å bygge nettverk i Norden. De forteller om gjennomføringen av prosjekter på tvers av landegrenser og opplevelsen av å jobbe i nordisk kontekst.
Les rapporten "Kultursamarbeten och nordisk bidragsgivning" her
En tilbakevendende utfordring dreier seg om geografiske, miljømessige og økonomiske hindringer som påvirker prosjektene fra planlegging til gjennomføring. Geografiske avstander skaper ulike vilkår for samarbeid, der sentrale områder gir lettere mobilitet og har større kulturbudsjetter, mens områder i periferien har vanskeligheter med å bli inkludert på grunn av manglende ressurser. Samtidig utgjør de nordiske ordningene et viktig supplement til de nasjonale, spesielt for de mindre landene og områdene, som på denne måten får mulighet til å skalere opp prosjekter og dermed få tilgang til et større publikum og arbeidsmarked.
På seminaret presenterers rapporten, vi får eksempler på nordiske samarbeidsprosjekter og diskusjon om merverdi, utfordringer og muligheter med bakgrunn i kunstnernes og aktørenes egne praktiske erfaringer og perspektiver.
Vi spør blant annet: Hvordan styrke mulighetene for kunstnere og aktører i perifere land og områder til å delta i nordisk samarbeid? Hva kan gjøres for å redusere gapet mellom etablerte og uetablerte utøveres muligheter til å søke og motta nordiske tilskuddsmidler?