Nytt kunnskapsprosjekt om kunstnere med funksjonsnedsettelser
Kultursektoren trenger mer kunnskap om hva som fremmer og hva som hindrer personer med funksjonsnedsettelser fra å jobbe som profesjonelle kunstnere. Kulturrådet lyser nå ut et kunnskapsprosjekt om temaet.
– Vi vet at personer med funksjonsnedsettelser møter flere barrierer enn den øvrige befolkningen når de vil delta i kunst- og kulturlivet, men i Norge finnes det lite systematisk kunnskap om utfordringene kunstnere med funksjonsnedsettelser står overfor, fra utdanningsløp til profesjonelt virke. På samme måte finnes det lite forskning om norske kunst- og kulturinstitusjoners kompetanse om denne gruppen, sier Anne Ogundipe og Kaja Tvedten Jorem som jobber med kunnskap og mangfold i Kulturrådet.
– Det vil vi gjøre noe med i kunnskapsprosjektet som vi lyser ut nå. Oppdragstaker skal sørge for at både kunstnere med funksjonsnedsettelser og kunst- og kulturinstitusjoner medvirker i prosjektet med sine perspektiver og erfaringer.
Stort behov for kunnskap
Tidligere i år gjestet kunstner Ihra Lill Scharning, som selv har en funksjonsnedsettelse, Kulturrådets podkast. Der trakk hun frem at både fysiske hindre og folks holdninger gjør at færre personer med funksjonsnedsettelser deltar i kunst- og kulturlivet.
– Det er mange som kan tilføre kunsten noe, men både de fysiske og psykiske barrierene gjør at mange faller utenfor. Samfunnet taper på at vi ikke vet hvor mange mennesker som er fantastiske kunstnere, og som vi ikke får dele kunst- og kulturopplevelser med.
Hør podkastepisoden om hvordan kunst og kultur kan bli mer tilgjengelig for oss alle.
I 2020 fikk Kulturrådet rollen som nasjonal koordinator for økt mangfold, inkludering og deltakelse i kultursektoren. Oppdragets forprosjekt og dialog med aktører i sektoren, slik som Ihra Lill Scharning, tyder på at behovene til personer med funksjonsnedsettelser ikke tas tilstrekkelig hensyn til i kunst- og kulturfeltet.
– Dette er en gruppe som tradisjonelt har vært, og fremdeles er, underprioritert i arbeid for mangfold i Norge. Det nye prosjektet vårt skal styrke kunnskapen om kunstnere med funksjonsnedsettelser i kunst- og kulturfeltet, og hos bevilgende myndigheter, kulturpolitikere og andre beslutningstakere, sier Anne Ogundipe og Kaja Tvedten Jorem.
Rammer for kunnskapsprosjektet om kunstnere med funksjonsnedsettelser
- Prosjektet skal, med utgangspunkt i både kunstneres og kunst- og kulturinstitusjoners erfaringer, identifisere hva som fremmer og hindrer personer med funksjonsnedsettelser fra å virke som profesjonelle kunstnere innenfor visuell kunst, scenekunst, musikk og litteratur i Norge.
- Kulturrådet lyser nå ut en anskaffelse for å finne en oppdragstaker. Det åpnes for at flere fagpersoner og forskningsmiljøer kan samarbeide om oppdraget. Den som får det, er ansvarlig for valg av metode og prosjektgjennomføring. Det forutsettes at tilbyder legger vekt på dialog og medvirkning fra personer med funksjonsnedsettelser i både utvikling og gjennomføring av kunnskapsprosjektet.
- Prosjektet skal munne ut i en skriftlig rapport, som formidles og gjøres tilgjengelig for et bredt publikum. Arbeidet blir vurdert for publisering i Kulturrådets rapportserie.
- Oppdraget skal ferdigstilles innen 19. august 2022. Den økonomiske rammen for prosjektet er 1,2 MNOK, ekskl. mva.
- Kunngjøringen ligger i Doffin, den nasjonale kunngjøringsdatabasen for offentlige anskaffelser.
Gå til kunngjøringen av anskaffelsen (Doffin)
Frist for å levere tilbud via Mercell er 25. oktober 2021.
Frist for å sende spørsmål og be om avklaringer via Mercell er 14. oktober 2021.