Søk støtte
Viktig melding:
Språklige endringer
Kulturrådet har hatt en klarspråkgjennomgang av alle tilskuddsordningene. Rekkefølge og begreper kan derfor være litt annerledes enn tidligere. Les all informasjonen nedenfor nøye før du søker.
Søknadsfrister
sep
02
2025
Kl. 13:00
des
02
2025
Kl. 13:00
Hva skal ordningen bidra til (formål)?
Formålet med ordningen er å sørge for at nye norske tegneserier av høy kvalitet blir skapt, utgitt, spredt og lest.
Du kan lese mer om Kulturrådets satsinger i strategien og områdeplanen for litteratur.
Åpne alleHvilke tegneserier kan kjøpes inn?
Tegneseriene må være nye norske tegneserier med barn og unge eller voksne som målgruppe.
Med tegneserier mener vi fysiske publikasjoner der tegninger eller andre visuelle elementer i sekvens formidler en historie eller annet innhold. Tegneseriesekvenser skal være det bærende elementet. Enrutere omfattes av ordningen.
Tegneserien må enten være
- skrevet på norsk (bokmål, nynorsk eller dialekt) eller
- oversatt til norsk fra samisk eller et nasjonalt minoritetsspråk eller
- oversatt til norsk fra et annet språk – hvis det er et originalverk som ikke har vært utgitt tidligere
- tekstløs, men at serieskaperen/-skaperne har sitt hovedvirke i Norge
Med ny mener vi at tegneserien gis ut som et originalverk i søknadsåret. Antologier og samleutgivelser kan ha innhold som er publisert tidligere, men selve tegneserien skal framstå som et nytt verk. Hvis serieskaperen er død, kan dere søke i inntil fem år etter at serieskaperen gikk bort. Er tegneserien oversatt fra samisk eller et nasjonalt minoritetsspråk, kan ikke originalverket være eldre enn fem år når dere søker.
Tegneserien skal framstå som et helhetlig litterært verk. Dette gjelder også for samleutgivelser.
Det er utgivelsestidspunktet som avgjør hvilken søknadsfrist som gjelder:
utgivelsesdatoen for tegneserien | frist for å melde tegneserien på ordningen |
---|---|
1. januar - 30. juni | Ca. 2. mars og ca 2. juni |
1. juli - 31. desember | Ca. 2. september og ca. 2. desember |
Hvem kan søke?
Utgivere med norsk organisasjonsnummer kan søke på denne ordningen.
Enbokregelen – bare én bok i året per forfatter
En serieskaper kan vanligvis bare kan få én tegneserie for barn og unge og én tegneserie for voksne innkjøpt per kalenderår. Det er vurderingsutvalget som fastslår hvilken målgruppe tegneserien har, uavhengig av hvilken kategori utgiveren har plassert den i.
Hvordan blir søknaden vurdert (vurderingskriterier)?
Søknaden blir behandlet av vurderingsutvalget for tegneserier.
I vurderingen legger utvalget blant annet vekt på om tegneserien
- framstår som et helhetlig verk
- har god nok kunstnerisk, språklig og håndverksmessig kvalitet
- har gjennomgått nødvendig redaksjonelt arbeid
Utvalget bruker den samlede kunst- og kulturfaglige kompetansen sin til å bestemme hvilke tegneserier som skal kjøpes inn i den aktuelle søknadsrunden.
I tillegg til å vurdere tegneserienes kvalitet skal utvalget prioritere innenfor en budsjettramme. Det betyr at hvor mange titler som kan kjøpes inn, bestemmes av det årlige budsjettet og utvalgets vurderinger av hver enkelt tittel.
Et avslag begrunnes ikke utover at tegneserien ikke er prioritert innenfor budsjettrammen.
Mer om utvalget som vurderer søknaden
Det er Kulturrådet som bestemmer hvem som sitter i vurderingsutvalget, og de oppnevnes for to år om gangen. Vurderingsutvalget skal ha minst tre medlemmer og representere en bredde i kunnskap om tegneseriefeltet. Utvalget kan innhente faglige konsulentuttalelser, for eksempel når utgivelser oversatt fra samisk skal vurderes.
Vurderingsutvalget har fått delegert vedtaksmyndighet fra Kulturrådet. Når utvalget har vurdert tegneseriene, legger de fram vedtakene for Kulturrådet til orientering. Utvalget kan på eget initiativ ta opp igjen tegneserier til ny behandling.
Når et nytt vurderingsutvalg skal oppnevnes, blir relevante organisasjoner og foreninger på litteraturområdet bedt om å komme med innspill og forslag til utvalgsmedlemmer.
Dette må søknaden inneholde
En søknad består av søknadsskjemaet og enten ferdig tegneserie eller en trykkeklar fil.
Er serieskaperen og utgiveren av tegneserien samme person? Da må dere legge ved en uttalelse fra en uavhengig konsulent eller redaktør som har gått gjennom manuskriptet.
Hvis dere søker med en ferdig tegneserie, skal dere så snart den er trykt, sende ett vurderingseksemplar til hvert av medlemmene i vurderingsutvalget og ett til Kulturrådets sekretariat. Dere betaler for utsendelsen selv. Hvis utgivelsen blir forsinket og dere ikke rekker leveringsfristen som er oppgitt på ordningens nettside, skal dere gi beskjed til Kulturrådets sekretariat.
Hvis søknaden gjelder antologier eller samleutgivelser, skal dere oppgi hvor mye av materialet som har vært publisert tidligere. Er dere i tvil om målgruppen for tegneserien, forklarer dere nærmere i søknadsskjemaet.
Er dere usikre på hvilken sjanger boken tilhører? Da velger dere den innkjøpsordningen dere mener passer best, og forklarer hvorfor i søknadsskjemaet.
Når dere sender inn en søknad, aksepterer dere samtidig vilkårene og betingelsene i søknadsskjemaet og disse retningslinjene.
Hvis tegneserien blir kjøpt inn
Når søknaden er behandlet av vurderingsutvalget, vil dere få beskjed om tegneserien kjøpes inn eller ikke.
Dersom den blir kjøpt inn, får dere praktisk informasjon om innsendelse av bøker, fakturaen og frister i vedtaksbrevet.
Slik skal beløpet fordeles
Kulturrådet betaler ett samlet beløp til dere som utgiver for hele innkjøpet. Dette beløpet skal dekke både deres og serieskaperens andel. Dere skal utbetale pengene til serieskaperen senest 14 dager etter at dere har mottatt beløpet.
Det er viktig å være klar over at beløpene i betalingstabellene kan endre seg fra år til år. Beløpene avhenger blant annet av hvor mye penger Kulturrådet vedtar å fordele til ordningen innenfor de økonomiske rammene Stortinget har fastsatt.
Hvor dere skal sende bøkene
Så raskt som mulig etter utgivelsen og senest seks uker etter vedtaksdatoen skal dere sende de innkjøpte tegneseriene til Kulturrådets distributør, som sørger for at de blir tilgjengelige for utlån i bibliotekene.
Hvis dere har søkt med en trykkeklar fil, skal dere etter utgivelsen også sende ett rapporteringseksemplar til hvert av medlemmene i vurderingsutvalget og ett eksemplar til Kulturrådets sekretariat.
Kostnaden ved utsendelsen dekker dere selv.
Bibliotekene skal ivareta og gi tilgang til de innkjøpte bøkene i minst fem år. Utgivelsesåret regnes som første år.
Vedtaksmyndighet og høring om eventuelle endringer i ordningen
Kulturrådet har den endelige vedtaksmyndigheten til å utforme innkjøpsordningen. Vurderer Kulturrådet å endre vesentlig på retningslinjene, skal forfatter-, illustratør- og utgiverorganisasjonene få mulighet til å uttale seg før endringene blir vedtatt. Det samme gjelder ved endringer i betalingsmodellene.
Søknadsskjema
Les utlysingsteksten og retningsliner for innkjøpsordning for nye norsk teikneseriar nøye før du byrjar å fylle ut det elektroniske søknadsskjemaet. Pass også på å lese alle hjelpetekstane. Desse finn du i søknadsskjemaet, merka med «?».
Har du problem med å registrere deg, logge deg på, velje skjema eller sende vedlegg?
Tilrådde nettlesarar
For at skjemaet skal vere mest mogleg brukarvenleg tilrår vi følgjande nettlesarar: MAC = Safari. Windows = Chrome
Søknadsfristen er endeleg, og søknader som kjem inn etter fristen vil bli avviste.
Søknadsskjemaer blir tilgjengelige cirka en måned før neste søknadsfrist.
Sende inn vedlegg
Dersom ferdig bok, og ikkje trykkeklar fil, er vurderingsmaterialet, må ett eksemplar sendast direkte til kvart av medlemmane i vurderingsutvalet innan utgangen av den månaden søknadsfristen går ut, men helst samtidig med søknadsskjemaet med søknadsskjemaet viss boka allereie er utgjeven. Eitt eksemplar skal sendast til Kulturrådets sekretariat. Er boka utgjeven med produksjonstilskot, fungerer dei frem eksemplara også som rapporteringseksemplar for tilskotet.
Postadresser
Kulturrådet
Postboks 4808 Nydalen
0422 Oslo
Sjå eiga nettside for adressene til vurderingsutvalet for teikneseriar.
Slik blir søknaden behandla
Sjå korleis søknaden blir behandla.
Levering av bøker
703 trykte eksemplar av teikneseriar for vaksne og 2020 eksemplar av teikneseriar for barn og unge skal leverast til Biblioteksentralen, som sørger for å sende bøkene ut til norske bibliotek. Leveringsadressa er:
Biblioteksentralen
OrbitArena
Industriveien 18
2069 Jessheim
Dersom vurderingsmaterialet til søknaden var digital trykkeklar fil, og ikkje ferdig bok, skal eit rapporteringseksemplar av den ferdigtrykte boka sendast direkte til kvart av dei fire medlemmane i vurderingsutvalet og til Kulturrådets sekretariat.
Betaling
Betaling
Forlaget skal sende faktura til Kulturrådets sekretariat for kvar innkjøpte tittel. Bøker må vere leverte hos Biblioteksentralen før forlaget sender faktura, og forfallsdato skal vere 30 dagar.
I samsvar med økonomireglementet i staten utbetaler ikke Kulturrådet fakturaer til verksemder som har forfalne tilbakebetalingskrav. Faktura må sendast elektronisk i EHF-format. Elektronisk fakturaadresse er Norsk kulturfonds organisasjonsnummer 891 991 762. Elektronisk faktura er ikkje pdf-fil i epost eller link til fakturahotell. For meir informasjon om EHF-faktura, sjå kundesidene til DFØ.
Kulturrådet betaler eitt beløp direkte til forlaget for heile innkjøpet. Beløpet skal fordelast mellom forlag og serieskapar på bakgrunn av målgruppespesifikke betalingstabellar. Beløpa i betalingsmodellen vil vere avhengig av budsjetthandsaminga i Stortinget og kan bli justerte årleg.
Fakturaen må innehalde følgjande informasjon:
- referansenummer
- kva for ein innkjøpsordning boka er kjøpt inn under
- namn på forlag, forfattar og tittel
- målform (bokmål eller nynorsk)
- ISBN-nummer for trykt bok
- beløp
For titlar som er innkjøpte i 2024, skal desse betalingstabellane brukast
Teikneseriar for vaksne (firefarga og svartkvitt) – 703 trykte bøker | |||
Format og målform | Serieskapar(ar) | Forlag | Faktura til sekretariatet |
Trykt bok på bokmål og nynorsk | 100 000* | 126 500 | 226 500 |
*Dersom serieskapar ikkje er ein person, skal beløpet fordelast etter same fordelingsnøkkel som vert nytta i kontrakten inngått mellom forlag og opphavspersonar.
Dersom serieskapar har bidrege økonomisk til bokproduksjonen og dermed redusert kostnadene til forlaget, skal serieskaparen sin andel av betalinga for eit innkjøp bli auka med same beløp. Forlagsandelen blir redusert tilsvarande. |
|||
Teikneseriar for barn og unge (firefarga og svartkvitt) - 2020 trykte bøker | |||
Format og målform | Serieskapar(ar) | Forlag | Faktura til sekretariatet |
Trykt bok på bokmål | 167 000* | 215 500 | 382 500 |
Trykt bok på nynorsk | 175 500* | 230 500 | 406 000 |
*Dersom serieskapar ikkje er ein person, skal beløpet fordelast etter same fordelingsnøkkel som vert nytta i kontrakten inngått mellom forlag og opphavspersonar.
Dersom serieskapar har bidrege økonomisk til bokproduksjonen og dermed redusert kostnadene til forlaget, skal serieskaparen sin andel av betalinga for eit innkjøp bli auka med same beløp. Forlagsandelen blir redusert tilsvarande.
Særskilde betalingsbestemmelsar
For nokre bøker kan vurderingsutvalet vedta å tilby utgjevaren eit lågare beløp for innkjøp enn det som er oppgjeve i betalingstabellane. Dette vil kunne skje for to kategoriar av bøker:
a) lite kostnadskrevjande utgjevingar og b) antologiar/samleutgjevingar.
a) For lite kostnadskrevjande publikasjonar, kan utgjevaren bli tilbode lågare betaling for eit innkjøp. Vurderingsutvalet vil i desse tilfella fastsetje ein innkjøpspris og ei fordeling mellom utgjevar og serieskapar(ar). Ei utgjeving kan falle i kategorien «lite kostnadskrevjande» dersom:
- ho har eit totalt sidetal under 48 sider, og/eller
- kostnadene for å trykkje opp det fastsette talet på eksemplar for innkjøp ligg vesentleg under kostnadene for standardutgjevingar.
Om ein publikasjon har eit totalt sidetal under 48 sider og/eller har ei utforming som gjer at han framstår som lite kostnadskrevjande å trykke, kan utgjevar legge ved dokumentasjon av produksjonskostnader, som eit grunnlag for utvalets vurdering av om punkt ii) er oppfylt.
b) For antologiar/samleutgjevingar kor meir enn 50 % av innhaldet har vore publisert tidlegare eller kor utgjevar ikkje har gjort avtale om honorar/royalty til serieskapar(ar), kan utgjevar bli tilbode lågare betaling for eit innkjøp. Vurderingsutvalet vil i desse tilfella fastsetje ein innkjøpspris og ei fordeling mellom utgjevar og serieskaper(ar).