Til deg som skal søke om stipend
Her finner du nyttig informasjon om hvordan du søker om Statens kunstnerstipend.
Statens kunstnerstipend har 6 ulike stipendordninger. Formålet til de ulike stipendordningene er gitt i Forskrift om statens stipend og garantiinntekter for kunstnere.
Søknadsfristen i 2024 er 15. oktober. 18. september kl. 13 holder vi Informasjonsmøte om hvordan du søker stipend.
Om stipendordningene
Arbeidsstipend
Arbeidsstipend skal gi kunstnere anledning til å videreutvikle sitt kunstneriske virke og til å kunne ha kunstnerisk aktivitet som sin hovedbeskjeftigelse.
Arbeidsstipend for yngre/nyetablerte kunstnere
Arbeidsstipendet skal gi yngre/nyetablerte kunstnere i etableringsfasen anledning til å utvikle seg kunstnerisk og sette dem bedre i stand til å leve av sitt virke som kunstner.Søk arbeidsstipend for yngre/nyetablerte kunstnere
Diversestipend
Diversestipend skal være et bidrag til den enkelte søkers kunstneriske virksomhet. Det kan blant annet gis støtte til etablering, kurs, reiser, studier, fordypning, materialer, utstyr, markedsføring, konsulentbistand osv.
Søk diversestipend
Diversestipend for nyutdannede kunstnere
Diversestipend for nyutdannede kunstnere skal bidra til å lette overgangen til yrkeslivet for kunstnere som har gjennomført kunstutdanning på bachelor- eller masternivå.Søk diversestipend for nyutdannede kunstnere
Stipend for etablerte kunstnere
Stipend for etablerte kunstnere skal gi kunstnere anledning til å utvikle sitt kunstneriske virke over en lengre periode og til å kunne ha kunstnerisk aktivitet som sin hovedbeskjeftigelse.
Søk stipend for etablerte kunstnere
Stipend for seniorkunstnere
Stipend for seniorkunstnere skal sikre mottakerne økonomisk trygghet, slik at de kan ha kunstnerisk aktivitet som sin hovedbeskjeftigelse.
Søk stipend for seniorkunstnere
Om utfylling av søknadsskjemaet
Søknadsfristen er i midten av oktober og søknadsskjemaet legges ut ca. en måned før søknadsfristen. Start utfyllingen i god tid før fristen, og ikke vent til siste frist med å sende inn søknaden. Søknadsskjemaet fylles ut og sendes inn via Altinn.
Les informasjonen om stipendordningene på nettsidene nøye før du begynner å fylle ut ditt elektroniske søknadsskjema. Pass også på å lese alle hjelpetekstene. Disse finner du i søknadsskjemaet, merket med «?». Har du problemer med å logge deg på eller sende vedlegg kan du ta kontakt med brukerstøtte:
Utenlandsk søker
Har du ikke norsk fødselsnummer eller D-nummer, må du kontakte support senest 14 dager før søknadsfrist på support@kulturdirektoratet.no
Du kan søke flere stipendordninger samtidig. Du krysser av for hvilke ordninger du skal søke i søknadsskjemaet og sender inn kun ett søknadsskjema. Dersom du skal søke flere ulike kunstergrupper må du sende inn en søknad for hver kunstnergruppe du søker. Du finner mer informasjon om kunstnergruppene, vedlegg til søknaden og søknadsskjemaet på nettsidene til hver ordning:
Oversikt over alle stipendordningene til Statens kunstnerstipend
Utover informasjon om personalia har søknadsskjemaet flere felter som skal fylles ut.
Vær oppmerksom på at dersom du klipper tekst fra et annet dokument og limer inn i tekstfeltene i søknadsskjemaet kan formateringen endres. Dette gjelder særlig at inndeling i eventuelle avsnitt du har kan forsvinne. Du bør derfor se over teksten etter du har satt den inn i søknadsskjemaet og gjøre eventuelle justeringer i feltet du fyller ut.
- Bosted og arbeidssted
Statens kunstnerstipend kan tildeles kunstnere som i hovedsak bor og arbeider i Norge. Når det anses som rimelig kan det gjøres unntak fra denne regelen. Du må derfor krysse av for om du bor og arbeider i Norge. Dersom du krysser av for nei må du skrive en begrunnelse for hvorfor du mener det bør gjøres unntak fra regelen om å bo og arbeide i Norge.
- Kort oppsummering av søknaden (inntil 200 ord)
Her skal du skrive en kort oppsummering av hva du vil bruke stipendmidlene til.
- Om kunstnerskapet (inntil 350 ord)
Her skal du gi en kort beskrivelse av kunstnerskapet ditt fram til nå. Du kan for eksempel skrive om overordnede målsettinger, motivasjon og påvirkning for arbeidet ditt, viktige prosjekter osv.
- Kunstneriske planer (inntil 750 ord)
Her skal du beskrive fremtidige kunstneriske målsettinger og planer, gjerne konkrete kunstneriske prosjekter.
- Bruk av diversestipend
Har du søkt diversestipend eller diversestipend for nyutdannede kunstnere skal du her sette opp kostnadsoverslag for bruk av diversestipendet. Du kan bruke stipendet til flere formål. Du må da oppgi søknadsbeløp for hvert formål.
Maksimalt beløp er kroner 100 000 for diversestipend og kroner 100 000 for diversestipend for nyutdannede kunstnere.
Videre skal du beskrive hva du søker stipend til og knytte dette opp mot dine kunstneriske planer. (Inntil 300 ord).
Endring eller trekking av innsendt søknad
Du kan ikke endre på en søknad som er sendt inn. Er det nødvendig å gjøre endringer må du sende inn ny søknad og trekke den første du sendte inn.
Bruk følgende lenke dersom du skal trekke en søknad:
Gå til skjema for å trekke søknad
I skjemaet trenger du kun å fylle inn referansenummeret du fikk fra Altinn på søknaden. Referansenummeret ser slik ut: «AR123456789»
Svar på søknaden
Du vil motta svar på søknaden via Altinn, normalt i april.
Du finner informasjon om hvordan søknader til Statens kunstnerstipend behandles her: