Til deg som har mottatt stipend
Har du mottatt stipend fra Statens kunstnerstipend så finner du her nyttig informasjon om hva du som stipendmottaker må huske på underveis i stipendperioden.
Hva skjer når du har fått tildelt stipend?
Utvalget for Statens kunstnerstipend vedtar vanligvis tildelinger i slutten av mars. Da blir lister over hvem som har blitt tildelt stipend publisert på våre nettsider.
Deretter blir kontrakter sendt ut fortløpende. Dette tar mellom en til to uker etter at listene er publisert. Det har ingen hensikt å ta kontakt før du har mottatt kontrakten. De som ikke har fått tildelt stipend mottar etter dette brev med melding om avslag av stipend. Merk at dersom du har søkt flere ulike stipendordninger vil du motta et brev for hver ordning du har søkt.
Om aksept av kontrakten
Les kontrakten nøye før du aksepterer. Når du har akseptert kontrakten er det din plikt å følge de betingelser og frister som er oppgitt. Dersom du bryter vilkårene i kontrakten kan vi kreve at du betaler tilbake stipendet. Dersom du ikke har akseptert kontakten innen 6 måneder fra vedtaksdatoen som er oppgitt i kontrakten vil du miste stipendet.
Du får tre ulike alternativer når du skal akseptere kontrakten. Dette er:
- Jeg har lest og aksepterer kontrakten slik den er
Dette alternativet bruker du dersom du aksepterer vilkårene i kontrakten og ikke skal sende inn dokumentasjon. - Jeg har lest kontrakten og aksepterer den med forbehold om at vedlegg lagt ved aksepten godkjennes
Dette alternativet bruker du dersom du må legge ved dokumentasjon. Se under for de tilfellene der det skal legges ved dokumentasjon. - Jeg aksepterer ikke kontrakten slik den er
Dersom du ikke kan eller ikke ønsker å akseptere stipendet og vilkårene, skal du avvise kontrakten. Begrunnelse skrives i kommentarfeltet.
Skal jeg akseptere med forbehold?
Dersom du har mottatt arbeidsstipend, arbeidsstipend for yngre/nyetablerte kunstnere, stipend for etablerte kunstnere eller stipend for seniorkunstnere skal du akseptere med forbehold dersom du:
- mottar/har mottatt utbetalinger fra NAV i inneværende år.
- er/har vært sykemeldt mer enn 50 % i inneværende år.
- er/har vært i foreldrepermisjon i inneværende år.
- får/har fått utbetalt annet stipend fra Statens kunstnerstipend i inneværende år.
- er tilsatt i fast stilling som overskrider 50 % i inneværende år.
I disse tilfellene må du ved aksept av kontrakten laste opp vedlegg med nærmere forklaring.
- Dersom du har mottatt diversestipend for nyutdannede kunstnere må vi ha dokumentasjon på at du har fullført utdanningen din. Dersom du ikke sendte inn vitnemålet med søknaden må du sende inn dette når du signerer kontrakten. Du velger da aksept med forbehold og legger ved vitnemålet. Vent med å signere kontrakten til du har vitnemålet ditt. Dersom du ikke får vitnemålet før signeringsfristen går ut må du sende oss en e-post på post@kulturdirektoratet.no og be om utsatt signeringsfrist.
- Dersom du mener det er feil i kontrakten, kan du akseptere med forbehold. Da må du legge ved en forklaring på hva du mener bør endres. Vi tar da forbehold om at vi godkjenner endringer i kontrakten.
Om utbetaling av stipendet
Om utbetaling av stipendet
Stipendet utbetales til kontonummeret du oppgir ved signering i Altinn. Nytt stipend blir ikke utbetalt før rapporter fra tidligere stipend er levert.
For de som har utenlandsk konto, trenger vi i tillegg til IBAN og BIC følgende informasjon: navnet til banken, bankadresse, kontonummer og bankkode.
Arbeidsstipend og arbeidsstipend for yngre/nyetablerte kunstnere
Stipendet er tildelt fra og med 1. januar. Stipendet blir utbetalt en gang i måneden, og kommer på din konto den 12. hver måned. Har du signert kontrakten innen oppgitt dato i kontrakten, vil du motta første utbetaling i mai. Du vil da få utbetalt stipendmidlene fra perioden januar-mai. Husk at det vil bli trukket skatt fra dette stipendet.
- Dersom du skatter til et annet land enn Norge, må du søke om skattefritak hos Skatteetaten i god tid før første utbetaling av stipendet. Du må da sende vedtaket om skattefritak fra Skatteetaten til post@kulturdirektoratet.no Inntil vi har mottatt vedtak, vil det trekkes 50 % skatt, eller skatt etter det skattekortet som allerede er registrert på deg hos Skatteetaten.
- Er du pensjonist eller uføretrygdet må du søke om skattekort for lønnsmottakere. Ta kontakt med skatteetaten for å søke om dette.
- Husk gyldig skattekort. Dette oppretter du hos Skatteetaten. Har du ikke gyldig skattekort er vi pålagt å trekke 50% skatt.
Vi gjør også oppmerksom på at dersom du er tildelt stipend for mer enn ett år, så kan det skje endringer i fremtidige statsbudsjetter som vil kunne påvirke ditt stipend.
Stipend for etablerte kunstnere og stipend for seniorkunstnere
Stipend for etablerte kunstnere og stipend for seniorkunstnere har oppstart fortløpende gjennom året. Oppstartsmåned for ditt stipend finner du i kontrakten. Stipendet blir utbetalt en gang i måneden, og kommer på din konto den 12. hver måned. Husk at det vil bli trukket skatt fra dette stipendet.
- Dersom du skatter til et annet land enn Norge, må du søke om skattefritak hos Skatteetaten i god tid før første utbetaling av stipendet. Du må da sende vedtaket om skattefritak fra Skatteetaten til post@kulturdirektoratet.no Inntil vi har mottatt vedtak, vil det trekkes 50 % skatt, eller skatt etter det skattekortet som allerede er registrert på deg hos Skatteetaten.
- Er du pensjonist eller uføretrygdet må du søke om skattekort for lønnsmottakere. Ta kontakt med skatteetaten for å søke om dette.
- Husk gyldig skattekort. Dette oppretter du hos Skatteetaten. Har du ikke gyldig skattekort er vi pålagt å trekke 50% skatt.
Vi gjør også oppmerksom på at dersom du er tildelt stipend for mer enn ett år, så kan det skje endringer i fremtidige statsbudsjetter som vil kunne påvirke ditt stipend.
Diversestipend og diversestipend for nyutdannede kunstnere
Stipendet er en engangsutbetaling og blir utbetalt etter at vi har godkjent aksepten av kontrakten.
Stipend for eldre fortjente kunstnere
Stipend for eldre fortjente kunstnere blir betalt ut i februar og juli hvert år.
Om sykemelding og utbetalinger fra NAV
Reglene i dette avsnittet gjelder ikke diversestipend og diversestipend for nyutdannede kunstnere.
Stipendmottakere som mottar ytelser fra NAV som er ment å erstatte mer enn en 50 prosent stilling (for eksempel ved fødselspermisjon, arbeidsledighet, sykdom o.l.), har rett til permisjon fra stipendet.
Siden Kulturdirektoratet ikke er din arbeidsgiver, kan vi ikke motta sykemeldinger om deg direkte fra NAV. Du må sende sykemeldingen fra legen din til sekretariatet for Statens kunstnerstipend via digipost.no. Logg inn, opprett en ny melding, og velg «Statens kunstnerstipend» som mottaker. Bruk denne kanalen kun for å sende oss informasjon om rettighetsbaserte permisjoner, som sykemeldinger, samt endringer av skatt eller kontonummer. Andre henvendelser skal fortsatt sendes per e-post og vil ikke bli besvart gjennom Digipost.
Andre arbeidsforhold, utdanning og permisjon
Reglene i dette avsnittet gjelder ikke diversestipend og diversestipend for nyutdannede kunstnere.
- Stipendmottakere kan ikke være ansatt i stilling som overstiger 50 %. Dette gjelder også dersom du er ansatt i eget foretak, eller dersom du er i et tidsbegrenset arbeidsforhold som varer mer enn 4-5 måneder.
- Har du stilling over 50 % kan du fortsette i åtte måneder regnet fra 1. januar i tildelingsåret. Dokumentasjon fra arbeidsgiver om reduksjon av stillingen må sendes post@kulturdirektoratet.no innen 1. september.
- Skal du jobbe mer enn 50 % i stipendperioden utover tilfellene nevnt over, må du søke om permisjon. Permisjonssøknad sendes til post@kulturdirektoratet.no
Stipendmottakere kan ikke ta studiepoenggivende utdanning som utgjør mer enn 50% av tiden eller 15 studiepoeng per semester.
Skal du studere mer enn 15 studiepoeng per semester må du søke om permisjon fra stipendet. Permisjonssøknad sendes til post@kulturdirektoratet.no
Endringer av kunstneriske planer
Stipendet skal brukes til de formål du har søkt støtte til, men du kan søke omdisponering. Søknad skal sendes før du foretar en omdisponering.
Gjelder diversestipend og diversestipend for nyutdannede kunstnere
Du må søke om omdisponering dersom endringen er vesentlig og noe annet formål enn det du fikk stipendet til. Det er ikke nødvendig ved f.eks. endring av modeller av lignende utstyr, kortere eller lengre reiseopphold eller lignende så lenge formålet med den budsjetterte posten er det samme. I disse tilfellene holder det at du redegjør for dette i rapporten.
Dersom du ønsker å bruke hele eller deler av tilskuddet til et annet formål enn opprinnelig oppgitt, må du sende søknad om omdisponering. Et eksempel på dette kan være at du ønsker å bruke stipendet på en forskningstur i stedet for å leie et studio.
Søknad om omdisponering sendes til post@kulturdirektoratet.no
Husk at det må være et samsvar mellom formålene i søknaden og det du skal rapportere på.
Om rapportering
Har du stipend over flere år må du sende inn årlig rapport. Etter stipendperioden er over skal du sende inn sluttrapport. Har du fått diversestipend eller diversestipend for nyutdannede kunstnere skal du sende inn rapport når stipendperioden er over. Du vil motta varsel i Altinn om rapportering.
Rapportfristen for stipendene er:
Arbeidsstipend og arbeidsstipend for yngre/nyetablerte: 31. mars
Diversestipend og diversestipend for nyutdannede: 31. mars året etter tildeling
Stipend for etablerte kunstnere og stipend for seniorkunstnere: 1. november
Dersom du trenger utsettelse av rapportfristen må du søke om dette i god tid før rapportfristen. Dersom vi ikke mottar rapport innen den oppgitte fristen kan du bli nødt til å betale tilbake stipendet du har mottatt.
For informasjon om hvordan du skal levere rapport se vår temaside om rapportering