Rapportering for garantiinntekt
Alle stipendmottagere skal rapportere på mottatt stipend. Her finner du informasjon om rapportfrister og hva en rapport skal inneholde for mottakere av garantiinntekt.
Forskriften for statens stipend og garantiinntekter for kunstnere pålegger personer som er tildelt garantiinntekt eller kunstnerstipend å sende rapport om bruken av stipendet/garantiinntekten. Rapportering skal skje på fastsatt skjema og til fastsatt tidspunkt. Dersom rapporteringsplikten ikke overholdes, stanses utbetaling av stipend/garantiinntekt inntil rapport er innsendt. Garantiinntektsinnehavere og stipendiater som unnlater å sende inn rapport, kan miste retten til å opprettholde stipend og garantiinntekt, og hele eller deler av stipendet/garantiinntekten kan kreves tilbakebetalt. Slike forhold vil også kunne få betydning for eventuell tildeling av nye stipend.
Rapportering til Kulturrådet skal skje fra plattformen Altinn. Når rapporteringsfristen nærmer seg vil du få et varsel via Altinn om at du må logge inn der for å levere rapport. Se brukerveiledningen nedenfor.
Lovdata: Forskrift om statens stipend og garantiinntekter for kunstnere
Hvilken rapport skal leveres når?
Det skal leveres årsrapport hvert år med frist 1. november. Sluttrapport leveres etter siste året i stipendperioden, fristen er tre måneder etter avsluttet stipendperiode.
Unnlater en kunstner å sende inn rapport, kan retten til garantiinntekt tapes.
Om garantiinntekt
Garantiinntekten skal gi kunstnerne større økonomisk trygghet og mulighet til å kunne ha kunstnerisk aktivitet som sin hovedbeskjeftigelse.
Garantiinntekten er å regne som skattepliktig arbeidsinntekt. Staten betaler arbeidsgiveravgift til folketrygden.
Garantiinntekt under sykdom
Garantiinntekten kommer også til utbetaling under sykdom. Man skal derfor ikke ha utbetaling fra NAV for den del av inntekten som er garantiinntekt.
Blir kunstneren berettiget til stønad fra folketrygden som er ment helt eller delvis å erstatte garantiinntekten, faller garantiinntekten bort i samme utstrekning for den perioden stønaden gjelder, se forskriftens pkt. 20.5.
Garantiinntektens størrelse og utbetaling
Garantiinntektens maksimumsbeløp fastsettes av Stortinget i de årlige budsjettvedtak. Maksimumsbeløpet utbetales de garantiinntektshavere som ikke har egeninntekt som overstiger fribeløpet. For kunstnere som har hatt høyere egeninntekt, reduseres utbetalingen av garantiinntekt med 65 % av den del av egeninntekten som overstiger fribeløpet, se forskriftens pkt. 20.4. Fribeløpet tilsvarer folketrygdens grunnbeløp. Grunnbeløpet (G) er per 1.mai 2020 kr 101 351. Se regneeksempel og nærmere definisjon av egeninntekt under.
Garantiinntektsåret følger kalenderåret. Garantiinntekten blir utbetalt månedlig.
Beregning av garantiinntekt til utbetaling
Egeninntekten fastsettes ordinært på bakgrunn av alminnelig inntekt to år før garantiinntektsåret (siste skatteoppgjør). Den er lik kunstnerens alminnelige inntekt på skatteoppgjøret med fradrag av
- utbetalt garantiinntekt i vedkommende inntektsår
- særfradrag godkjent ved skatteoppgjøret for vedkommende inntektsår*
*) særfradrag må dokumenteres. Dokumentasjonen og skatteoppgjøret legges ved årsrapporten. De som har godkjent særfradrag, får dette spesifisert i det årlige skatteoppgjøret. Samme begrep (særfradrag) brukes der. Skatteoppgjørsseddelen kan brukes som dokumentasjon.
Eksempel på ordinær fastsettelse av egeninntekt for beregning av GI til utbetaling 2016:
Alminnelig inntekt 2014 | 200 000,00 |
- Utbetalt garantiinntekt 2014 | 80 000,00 |
= Egeninntekt 2014 | 120 000,00 |
- Fribeløp pr 1.5.2015 | 90 068,00 |
= Egeninntekt som overskrider fribeløpet | 29 932,00 |
Maksimal garantiinntekt pr 1.1.2016 | 233 945,00 |
- 65% av egeninntekt som overskrider fribeløpet | 19 455,80 |
= Garantiinntekt til utbetaling 2016 | 214 489,20 |
I to situasjoner kan egeninntekten fastsettes på alternativ måte (merk at man ikke kan benytte begge variantene samme år):
1. Overgang fra fast arbeid til garantiinntekt
Garantiinntektsordningen er ikke utformet for kunstnere med stor egeninntekt. Det skal likevel være mulig å frigjøre seg fra fast arbeid – helt eller delvis – for å kunne konsentrere seg om kunstnerisk virksomhet. Hvis skatteoppgjørets alminnelige inntekt i for eksempel 2014 inkluderer lønn i fast stilling man senere er gått ut av, kan egeninntekten justeres i samme forhold. Den del av inntekten som klart kan relateres til den faste stilling man har gått ut av, fratrukket skjønnsmessig andel av fradragsposten ved skatteoppgjøret, fratrekkes egeninntekten. Det må fremlegges bekreftelse fra arbeidsgiver med opplysninger om tidspunkt for endring i arbeidsforholdet og personinntekt i stillingen.
2. Forventet stor inntektsforskjell av ekstraordinære årsaker
Hvis kunstneren har grunn til å tro at alminnelig inntekt i utbetalingsåret for garantiinntekten av ekstraordinære årsaker vil bli redusert med 40 % eller mer i forhold til inntekten fra siste skatteligning, kan egeninntekten fastsettes skjønnsmessig. Kunstneren må da selv oppgi et beløp han/hun forventer å tjene i utbetalingsåret (i tillegg til GI). Dette beløpet anvendes da som egeninntekt i beregningen vist over. I slike tilfelle vil det skje et etteroppgjør når resultatet av ligningen er kjent (to år senere).
Overgang fra garantiinntekt til stipend for etablerte kunstnere eller stipend for seniorkunstnere
Melding om ønsket overgang til stipend eller fortsatt garantiinntekt (GI) skal gis på rapportens siste side. Når årsrapporten er sendt inn, vil vi vurdere om de interesserte oppfyller forskriftens krav og deretter sende ut tildelingsbrev dersom formalia er i orden.
Bakgrunn
I 2013 fastsatte Kulturdepartementet endringer i Forskrift om statens stipend og garantiinntekter for kunstnere som innebærer at garantiinntekten fases ut og erstattes av to nye stipendordninger, stipend for etablerte kunstnere og stipend for seniorkunstnere. Kunstnere som er tildelt garantiinntekt, vil beholde denne så lenge de oppfyller kravene til å stå i ordningen.
Fra og med 1. januar 2015 gis innehavere av garantiinntekt anledning til å få garantiinntekten omdannet til stipend for etablerte kunstnere eller stipend for seniorkunstnere.
Stipend for etablerte kunstnere (SEK) for personer som er yngre enn 57 år i tildelingsåret og Stipend for seniorkunstnere (SSK), for personer som er 57 år eller eldre i tildelingsåret
- Stipendets størrelse tilsvarer maksimal garantiinntekt.
- Stipendiatene kan ikke være tilsatt i varig arbeidsforhold i mer enn 50% stilling.
- Stipendiatenes yrkesaktivitet vurderes etter 5 år.
- Stipendiatenes inntekt vurderes det 5. året av stipendperioden, se forskriftens punkt 22.6.
- Stipendet er skattepliktig arbeidsinntekt og blir utbetalt i månedlige rater.
- Stipendiatene skal sende årlig rapport om kunstnerisk aktivitet og inntekt.
- Stipendiatene har rett til permisjon inntil 59 uker i forbindelse med svangerskap, fødsel og adopsjon.
- Stipendiatene har, med visse begrensninger, rett til permisjon ved sykdom.
Gjelder for SEK:
- Stipendet tildeles for ti år og kan fornyes for ytterligere ti år etter søknad, men bortfaller dersom mottaker fyller 67 år i løpet av stipendperioden, se forskriftens punkt 22.4.
Gjelder for SSK
Stipendet opphører fra og med måneden etter fylte 67 år.
De største forskjellene i forhold til dagens GI er:
- Det blir ingen avkorting av utbetalingen i forhold til kunstnernes inntekt. Det samme beløpet – tilsvarende maks GI – utbetales til alle. Det skal likevel sendes inn skatteoppgjør sammen med den årlige rapporten da det vil bli foretatt en inntektsvurdering det 5. året av stipendperioden. Dersom man har hatt en gjennomsnittlig netto årsinntekt som overskrider 6 ganger grunnbeløpet i Folketrygden, tas man ut av ordningen. Grunnbeløpet (G) er per 1.mai 2020 kr 101 351.
- Stipendiatene kan ikke være ansatt i varig arbeidsforhold som overskrider 50%.
Gjelder for SEK:
- Stipendet tildeles for ti år. Stipendiaten kan søke om å beholde stipendet i ytterligere ti år, men ikke lenger enn den måneden vedkommende fyller 67 år.
- Stipendiatene har rett til permisjon fra stipendet etter Folketrygdens regler ved svangerskap, fødsel og adopsjon, og ved dokumentert sykdom (over 50%) som gjelder for mer enn én måned. Stipendiatene skal i slike tilfelle kunne søke støtte fra NAV som erstatning for stipendutbetalingen. Stipendets varighet vil bli forskjøvet tilsvarende permisjonens lengde, dog ikke lenger enn til måneden etter stipendiaten fyller 67 år.
Gjelder for SSK:
- Stipendiatene har rett til permisjon fra stipendet etter Folketrygdens regler ved svangerskap, fødsel og adopsjon, og ved dokumentert sykdom (over 50%) som gjelder for mer enn én måned. Stipendiatene skal i slike tilfelle kunne søke støtte fra NAV som erstatning for stipendutbetalingen.
Årsrapport
Årsrapporten skal gi grunnlag for vurdering av yrkesaktivitet, og gir økonomiske opplysninger som gjør det mulig å beregne garantiinntekten for påfølgende år.
Eventuelle sykmeldinger skal sendes inn fortløpende hele året. Sykdom som ikke er dokumentert, kan føre til problemer i forbindelse med yrkesaktivitetsvurderingen.
Årsrapporten skal inneholde
- Kort omtale av hvordan stipendet har bidratt til videreutvikling og fordypning i eget kunstnerskap, i forhold til søknadsteksten som lå til grunn for bevilgningen. Dersom det har oppstått endringer i de kunstneriske planene, skal dette kommenteres.
- Kort oppsummering av kunstnerisk aktivitet; prosjekter, tiltak, faglige reiser og lignende som er gjennomført i rapporteringsåret. Nevn gjerne titler på prosjekt, navn på samarbeidsorganisasjoner/personer, steder som har vært besøkt, med mer.
- Dersom formidling har vært en del av det kunstneriske virket, skal dette utdypes, og gjerne kommenteres i forhold til målgruppe, geografisk orientering (nasjonalt/internasjonalt) med mer.
- Dersom det har vært særlige utfordringer som har påvirket gjennomføringen av planlagt aktivitet skal dette kommenteres.
- Skatteoppgjør for foregående år.
- Melding om eventuell ønsket overgang til stipend eller fortsatt garantiinntekt skal gis på rapportens siste side. Se informasjon om overgang i menyen over.
Veiledning til hvordan du sender inn rapport via Altinn
Rapporten skal sendes inn via Altinn. Logg deg inn i Altinn og finn meldingen «Til utfylling - Rapportering Norsk kulturråd» i innboksen din. Når du klikker på meldingen vil du kunne fylle ut skjema. Merk at du ikke trenger å signere rapporten. Din signatur er bekreftet ved at du er logget på i Altinn.
Har du problemer med å få levert rapport via Altinn ta kontakt med brukerstøtte.
Rapportfrist
Rapporteringsfrist er 1. november.
Sluttrapport
Sluttrapporten skal inneholde
- En kort oppsummering av aktiviteten i siste år av stipendperioden; prosjekter, tiltak, faglige reiser og lignende som er gjennomført. Nevn gjerne titler på prosjekt, navn på samarbeidsorganisasjoner/personer, steder som har vært besøkt, med mer. Dersom formidling har vært en del av det kunstneriske virket, skal dette utdypes, og gjerne kommenteres i forhold til målgruppe, geografisk orientering (nasjonalt/internasjonalt) med mer.
- En kort oppsummering av aktiviteten i hele stipendperioden.
- En vurdering av hvorvidt, og i hvilken grad, målene for stipendperioden ble nådd, og hvorledes stipendet har bidratt til en helhetlig videreutvikling og fordypning av eget kunstnerskap.
Veiledning til hvordan du sender inn rapport via Altinn
Rapporten skal sendes inn via Altinn. Logg deg inn i Altinn og finn meldingen «Til utfylling - Rapportering Norsk kulturråd» i innboksen din. Når du klikker på meldingen vil du kunne fylle ut skjema. Merk at du ikke trenger å signere rapporten. Din signatur er bekreftet ved at du er logget på i Altinn.
Har du problemer med å få levert rapport via Altinn ta kontakt med brukerstøtte.
Rapportfrist
Rapporteringsfrist er 3 måneder etter avsluttet stipendperiode.