Kulturrådet følger opp internasjonalt tiår for urfolksspråk
2022–2032 er FNs internasjonale tiår for urfolksspråk. – Kulturrådet er klare for å følge enda tettere opp hvordan kulturarven og språket til urfolk og nasjonale minoriteter kan iverates, sier direktør Kristin Danielsen.
Nylig ble FNs internasjonale tiår for urfolksspråk 2022–2023 offisielt sparket i gang i UNESCOs hovedkvarter i Paris. Markeringen bidrar til å øke bevisstheten om den kritiske situasjonen til urfolksspråk rundt om i verden, særlig blant landene som har forpliktet seg til UNESCOs konvensjon om vern av den immaterielle kulturarven. Her er Norge med, og Kulturrådet har ansvaret for å implementere konvensjonen.
– Kulturrådet er opptatt av å identifisere bærekraftige løsninger for å ivareta kulturarven og språket til urfolk og nasjonale minoriteter, både i Norge og gjennom internasjonalt samarbeid. Dette har vi løftet inn til UNESCO i flere år, senest på komitémøte i Rabat for få uker siden, sier Kulturrådets direktør Kristin Danielsen.
I 2022 har Kulturrådet jobbet spesielt med vern og videreføring av praksiser, tradisjoner, språk og kunnskap i Sápmi, og arrangerte en nordisk konferanse om temaet.
– Flere som deltok på konferansen understreket at språk er en bærebjelke når det gjelder å ivareta samisk immateriell kulturarv. Dette skal Kulturrådet følge opp på nyåret, blant annet i samarbeid med Sametinget.