Utlysning av forskningsmidler - Kunst og sosiale fellesskap (2021-2023)
Kulturrådet og Statens kunstfond i Danmark lyser ut midler til forskningsprogrammet «Kunst og sosiale fellesskap» om kunstens sosiale betydning og virkemåter. Programmet har som mål å utvide vår forståelse av hvilken betydning fellesskap, og forestillinger om fellesskap, har i kulturpolitikk og kunst. Søknadsfrist er 30. august.
«Kunst og sosiale fellesskap» er et forskningsprogram som skal stimulere til forskning om kunstens sosiale betydning og virkemåter. Programmet dreier seg særlig om kunstens forhold til fellesskap som fenomen, begrep og kulturpolitisk verdi.
Første fase av «Kunst og sosiale fellesskap» blir gjennomført i perioden 2018–2021 og har frembrakt ny kunnskap om hvordan kunst i Norden både utfolder seg innenfor og selv bidrar til å etablere og vedlikeholde fellesskap. Nå utlyses midler til nye forskningsprosjekter innenfor programmets rammer. Humanistiske og samfunnsvitenskapelige forskere inviteres til å identifisere og utforske problemstillinger som kan utvide vår forståelse av hvilken betydning fellesskap, og forestillinger om fellesskap, har i kulturpolitikk og kunst. Forskningsprogrammet er et samarbeid mellom Norsk kulturråd og Statens Kunstfond i Danmark.
Her finner du mer informasjon om forskningsprosjektene fra programmets første periode.
Om programmet og krav til søknaden
Formål og innhold
Denne fasen av forskningsprogrammet har to mål: For det første å få fram kunnskap om endringer og strid knyttet til fellesskap. Dette gjelder fellesskap som begrep og verdi i kulturpolitikk og kulturpolitisk debatt. I denne sammenhengen er det ønskelig å undersøke kulturpolitikkens skiftende begrunnelser, verdier og underliggende forutsetninger. For det andre søker Kulturrådet og Statens Kunstfond økt kunnskap om kunstfeltets institusjoner, maktstrukturer og verdisystemer. Her er kunnskapsbehovet særlig knyttet til hvordan felleskapsforståelser tilegnes, endres og bestrides innenfor de strukturene kunsten er en del av.
Programnotat og prosjektbeskrivelse
Forskningsprogrammets bakgrunn, hovedspørsmål og aktuelle temaer beskrives i et eget programnotat. Alle søkere må, med utgangspunkt i programnotatet, utforme en egen prosjektbeskrivelse. Det forventes at søkere selv bidrar til å formulere problemstilling og definere relevante forskningsspørsmål. Prosjektbeskrivelsen skal også gjøre rede for metode og teori samt hvordan prosjektet plasserer seg i forhold til tidligere forskning og selv bidrar med ny kunnskap. Se formelle krav lenger ned.
Økonomi og formelle krav
Det åpnes både for individuelle forskningsprosjekter og for samarbeid mellom flere forskere. Ved samarbeidsprosjekter kan det søkes om inntil 2 millioner kroner. Ved individuelle forskerprosjekter kan det søkes om inntil 500 000 kroner. Merk at tilskuddet kan bli lavere enn omsøkt beløp. Alle søknader må inneholde et budsjett som viser hvordan midlene er tenkt brukt, inkludert lønns- og driftskostnader.
Søknader om samarbeidsprosjekter må beskrive organisering av prosjektet, prosjektledelse og hvilke forskere som skal gjennomføre hvilke deler av prosjektet. Tildelingene vil være tilknyttet de søkende forskerne, og gjennomføringen av forskningsoppdraget kan ikke uten videre overføres til andre. Prosjektledere må ha godkjent doktorgrad eller tilvarende kompetanse før søknadsfristen. Forskere som deltar i samarbeidsprosjekter, må kunne vise til relevant forskningskompetanse og -erfaring. Det er ikke krav om formell tilknytning til akademisk institusjon, men søkeren må kunne redegjøre for relevante faglige nettverk som kan være en støtte for prosjektet.
Forskningsresultater, aktiviteter og formidling
Forskningsresultatene skal være av høy kvalitet. De skal formidles på en god og tilgjengelig måte for et allment interessert publikum.
Alle søknader må romme en formidlingsplan som skisserer planlagte publikasjoner og annen formidling. Formidlingsplanen må redegjøre for innhold, format og omfang på de planlagte forskningsarbeidene og formidlingsaktivitetene.
Kulturrådet har en fagfellevurdert bokserie (publisert av Fagbokforlaget) og en rapportserie (hvor Kulturrådet står som utgiver). Alle forskningsprosjektene som får tilskudd, skal levere minst ett bidrag til vurdering for utgivelse i regi av Kulturrådet. Både artikler og mer omfattende manus kan vurderes. Bearbeiding av manus for utgivelse inngår som en del av prosjektenes samlede arbeidsinnsats. Se eget punkt om Kulturrådets bokserie.
Formidlingsplanen samt form og innhold på planlagte bidrag til utgivelse av Kulturrådet vil kunne diskuteres med programstyret og/eller redaktører for Kulturrådets utgivelser ved oppstart av prosjektet.
I tillegg til bidraget til Kulturrådet, oppmuntres søkere til å publisere også i andre kanaler. Det skal opplyses om at forskningen er støttet av Norsk kulturråd og Statens Kunstfond.
Det forventes at prosjektdeltagerne deltar aktivt på seminarer og konferanser i tilknytning til forskningsprogrammet. Videre forventes det at prosjektdeltagere bidrar med korte prosjektbeskrivelser til publisering på forskningsprogrammets hjemmeside og med presentasjoner, foredrag eller forskningsintervjuer underveis i prosjektperioden. Budsjettene må ta høyde for reisekostnader til to seminarer, ett i Danmark og ett i Norge.
Norsk, dansk og svensk vil være programmets arbeidsspråk, og manusbidragene til Kulturrådet skal leveres på et av disse. Det kan i spesielle tilfeller gis godkjenning for bruk av engelsk.
Kulturrådets bokserie
Kulturrådets fagfellevurderte bokserie publiserer vitenskapelige artikkelsamlinger og monografier som gir kunnskap om tendenser og saksforhold i kunst- og kulturlivet, og som bidrar til begrepsdannelse og kritisk refleksjon. Bokserien åpner for å formidle resultater og refleksjoner som bygger på kunstnerisk forskning og utviklingsarbeid. Publikasjonene skal ha relevans for Kulturrådets egen virksomhet, for kulturpolitikk-utformingen og for aktører og andre interesserte lesere i kunst- og kulturfeltene, inkludert innen forskning og undervisning.
Utgivelsene i bokserien skal holde høy vitenskapelig kvalitet og frembringe ny innsikt. Forskningen skal forholde seg til relevante vitenskapelige metoder og ha et solid teoretisk fundament. Utgivelsene skal være preget av en undersøkende og udogmatisk holdning overfor det feltet de studerer, og samlet skal utgivelsene i bokserien ivareta et bredt spekter av kunnskapstradisjoner og perspektiver.
Det legges stor vekt på god formidling. Publikasjonene skal være tilgjengelige og lesverdige også for lesere utenfor forfatternes egne fagfelt.
Søknad og prosjektbeskrivelse
Alle søkere må levere søknad og prosjektbeskrivelse. Søknaden må inneholde:
- Navn på søkere eller søker samt kontaktopplysninger.
- Tittel på prosjektet.
- Kort sammendrag av det planlagte forskningsprosjektet (500 tegn med mellomrom) til publisering på nettsidene til Kulturrådet og Statens Kunstfond.
- Redegjørelse for eventuelle samarbeidskonstellasjoner samt hvilke forskere som skal utføre hvilke deler av forskningsprosjektet.
- Formidlingsplan med beskrivelse av innhold, format og omfang på de planlagte arbeidene, både de som ønskes vurdert for utgivelse i Kulturrådets regi, og de som eventuelt skal publiseres andre steder.
- Redegjørelse for relevante faglige nettverk og eventuell institusjonstilknytning.
- Fremdriftsplan.
- Budsjett med alle nødvendige kostnader for gjennomføringen av prosjektet, inkludert reise og deltagelse på arbeidsseminar.
- Plan for finansiering, der eventuell egeninnsats eller andre inntekter inngår.
- Kort CV (maks én side) for involverte forskere med liste over relevante publikasjoner (maks 10).
Prosjektbeskrivelsen skal presentere:
- Problemstilling og forskningsspørsmål.
- Bakgrunn for prosjektet, inkludert tidligere forskning prosjektet bygger på.
- Prosjektets stilling i forskningen på feltet og hvordan det bidrar med ny kunnskap.
- Metode og teoretisk tilnærming.
Ytterligere forventninger til søknadenes faglige innhold fremgår av programnotatet.
Prosjektbeskrivelsen skal være på inntil fem sider (rundt 18.000 tegn med mellomrom). Litteraturliste kommer i tillegg. Søknad og prosjektbeskrivelse sendes som én samlet PDF-fil til post@kulturradet.no innen 30. august 2021. Emnefeltet merkes: «Kunst og sosiale fellesskap. Forskningsprosjekter».
Programstyre og vurderingskriterier
Kulturrådets forsknings- utviklingsutvalg utgjør sammen med representanter for Statens Kunstfond forskningssatsingens programstyre. Programstyret har blant annet har ansvar for vurderingen av søknader og vil følge prosjektet underveis.
Søknadene vil bli vurdert ut fra forskningskvalitet og relevans i henhold til programmets mål. Det tas også hensyn til geografisk fordeling, mangfold, kjønnsbalanse og relevans i en nordisk kontekst. Videre vil formidlingsplanen, prosjektets formidlingskvaliteter og gjennomføringsevne tillegges betydning.
Tidsplan og frister
30. august 2021 |
Søknadsfrist. |
November 2021 |
Søkere får svar. |
Desember 2021 |
Digital samling med deltakerne. |
Mars 2022 |
Første arbeidsseminar. |
September 2022 |
Andre arbeidsseminar. |
November 2022 |
Frist for innsendelse av tekster. |
Høsten 2023 |
Utgivelse. |