Fruktbart miljøseminar i Romania
66 deltakere fra en rekke norske og rumenske museer og festivaler var nylig på seminaret Green Museums i Romania. Der utvekslet de erfaringer med å skape utendørs arrangementer på en bærekraftig måte med hverandre. Flere av deltakerne ser nå muligheter for samarbeid både i Europa og her hjemme.
Seminaret Green Museums, som er finansiert av EØS-midler, fant sted på ASTRA Museum i Sibiu i Romania i august. ASTRA Museum fortalte selv om hvordan de aktivt jobber med publikumsrekruttering og miljøhensyn, blant annet når de arrangerer festivalen ASTRA Rock.
– Green Museums var en «kickstart» på vårt arbeid med miljø og bærekraft, sier Nina Bogerud Caspari ved Anno museum, som var én av 33 norske deltakere på seminaret.
– Det var spesielt inspirerende å høre hvordan Astra Museum jobber med publikumsutvikling. Siden de er Europas største friluftsmuseum, må de ta hensyn til at de skal verne både natur og kulturarv i alt de gjør. Kanskje er det veien å gå for oss alle når det kommer til miljøarbeid i kultursektoren?
Kulturdirektoratet ledet samtale om grønne museer
Kulturdirektoratet deltok også på seminaret, blant annet med en panelsamtale om hvordan museer kan jobbe mer bærekraftig.
– Det var spennende å høre hvordan museene tenker om miljøarbeid med de forskjellige forutsetningene de har. Træna museum, som ligger midt i Norskehavet, har nødvendigvis andre utfordringer enn Village Museum i millionbyen Bucuresti. Samtidig fortalte begge museene at de ser en tydelig sammenheng mellom sosial bærekraft og klima- og miljømessig bærekraft. Det skaper et fellesskap som kanskje kan ende i konkrete samarbeid i tiden som kommer, sier Bård Bie-Larsen som ledet samtalen.
Norske samarbeid på trappene
– Formålet med Green Museums var at norske og rumenske kulturaktører skulle bli kjent og lære om bærekraft av hverandre, men vi så også at norske museer og festivaler hadde mye å snakke om, sier Erica Berthelsen som er landansvarlig for EØS-midlene til kultur i Romania.
De norske aktørene jobbet sammen i flere workshops hvor de kunne dra nytte av hverandres erfaringer og komme fram til nye og kreative løsninger på bærekraftige arrangementer.
– Jeg håper at Green Museums kan bidra til gode samarbeidsprosjekter også her hjemme, og gjerne med bærekraft i fokus. Det ble skapt flere gode prosjektideer på seminaret som kan iverksettes i samarbeid mellom festivaler og museer og jeg gleder meg til å se noen av disse satt ut i live her hjemme.
Fakta om Green Museums
Prosjekteier: Kulturdepartementet i Romania
Prosjektpartner: Kulturdirektoratet
Budsjettramme: 260 000 euro
Finansieringskilde: Det bilaterale fondet i EØS-midlene i Romania
Disse norske museene var med på seminaret: Nord-Troms Museum, Helgeland museum, Nynorsk kultursentrum, Haugalandmuseet, Østfoldmuseene, Sverresborg Trøndelag museum, Dalane folkemuseum og Anno museum.
Disse norske festivalene, som Norske kulturarrangører var med å finne, var med på seminaret: Varangerfestivalen, Trondheim Jazzfestival, Bukta, Steinkjerfestivalen, Ravnedalen Live, Utkantfestivalen, Vinterfestuka i Narvik, Vill Vill Vest, Varmere Våtere Villere, Tysnesfest og Oslo Open.