Bidragsytere
Dette er noen av årets bidragsytere i årskonferansen.
Einar aarvig
Aarvig er redaktør, filmanmelder og frilansjournalist. Har anmeldt film siden 2000 og har skrevet for en rekke norske aviser og magasiner og er kanskje mest kjent som redaktør for Filmmagasinet og anmelder på TV2. Aarvig er utdannet i filmvitenskap og sosiologi, og har bakgrunn fra Norsk filminstitutt, Produsentforeningen og Cinemateket. Han har vært medlem av Norsk filmkritikerlag siden 2001.
NILS Henrik Asheim
Asheim deler sin karriere mellom å være komponist og utøver. Han har en stor og variert produksjon innenfor kor-, kammer- og orkestermusikk, og har vist stor interesse for å arbeide på tvers av kunstformer. Som organist er Asheim kjent for sin personlige improvisasjonsstil. Han har mottatt to spellemannspriser. Siden 1991 har Asheim bodd i Stavanger, hvor han blant annet har vært en sentral drivkraft bak opprettelsen av kunstfabrikken Tou Scene. Fra 2012 er han ansatt som konserthusorganist i Stavanger konserthus.
Jens Barland
Barland (f. 1966) er førsteamanuensis i medieledelse og innovasjon ved NTNU. Han har bidratt i flere bøker i senere år om hvordan mediene utvikler seg. Barland tok doktorgrad ved UiO i 2012 om hvordan journalistikken forandrer seg under markedsorienterte betingelser. Forskningsfeltet hans er der hvor journalistikk, teknologi og økonomi møtes. Tidligere har Barland jobbet i over 20 år som journalist og i lederstillinger i flere mediehus, og har bl.a. vært sjefredaktør og adm. dir. i Stavanger Aftenblad.
Kristina Ketola Bore
Ketola Bore (f. 1986) er designkritiker, redaktør og foreleser, basert i Oslo. Hun har en master i Design Writing Criticism fra London College of Communication, og har bidratt til tidsskrifter som Domus, Dagens Næringsliv, Arkitektur N, Arkitektnytt og Tecknaren på emnene kunst, arkitektur og design. Sammen med João Doria er hun initiativtager og kunstnerisk ansvarlig for Norges første sommerskole for design, The Ventriloquist Summerschool. Hun underviser jevnlig i design som kritisk praksis, foreleser i grafisk designhistorie og -teori ved Kunsthøgskolen i Oslo, og er også gjesteforeleser og ekstern sensor ved the Estonian Academy of Arts.
Kristin Danielsen
Danielsen er direktør i Kulturrådet. Danielsen har en master i kulturledelse fra City University London og har jobbet som danser, koreograf og produsent i scenekunstfeltet. Hun har vært direktør for Deichmanske bibliotek i Oslo, direktør i MIC Norsk musikkinformasjon og daglig leder i Ny Musikk.
Jonas Ekeberg
Ekeberg (f. 1967) er kurator og kritiker. Han er sjefredaktør for nettidsskriftet Kunstkritikk og bilagsredaktør for Morgenbladet Kunstkritikk. Han har vært sjefkurator for Momentum – Nordisk Festival for Samtidskunst (2000), grunnlegger av Oslo Kunsthall (2000), kurator for Office for Contemporary Art Norway (2002-2004) og direktør for Preus Museum (2004-2009). Hans bok «Post Nordic – Den nordiske kunstscenens vekst og fall» kommer i 2017.
Ashur Etwebi
Etwebi (1952) er en libysk poet og oversetter. Etwebi har publisert ni poesibøker, syv oversettelser og en roman. Blant annet har han oversatt verk av Olav H. Hauge, Rolf Jacobsen, Paal-Helge Hauge og Gunstein Bakke til arabisk. Etwebi er også utdannet lege. Han bor nå i Trondheim som gjesteforfatter gjennom fribynettverket ICORN.
IVO de Figueiredo
Figueiredo (f. 1966) fikk sitt gjennombrudd da han i 2002 ble tildelt Brageprisen for sin biografi om Johan Bernhard Hjort. I 2006 kom Henrik Ibsen. Mennesket, første bind av den kritikerroste biografien om dikteren. Året etter kom siste del, Henrik Ibsen. Masken. Ivo de Figueiredo har også gitt ut to prisbelønte sakprosabøker for ungdom om Henrik Ibsen og Henrik Wergeland. I 2010 kom Mysteriet Ingeborg Køber, og i 2014 Ord/kjøtt. Norsk scenedramatikk 1890–2000. Høsten 2016 er han aktuell med en bok om sin egen familie, En fremmed ved mitt bord. Familiehistorie.
Anki Gerhardsen
Gerhardsen er frilanser og jobber som teaterkritiker og journalist i Nord-Norge, bosatt i Bodø. Hun er også en aktiv samfunnsdebattant, og skriver en fast mediekritisk spalte i Aftenposten. Gerhardsen har teaterfaglig utdannelse og en master i kunstkritikk fra NTNU (2012). Hun har jobbet med journalistikk siden midt på 90-tallet, både for lokal og nasjonal presse, og nylig som lektor ved Nord universitet. Hun er også prosjektleder i Barents Press og driver en kunnskapssatsing for norske og russiske journalister. Anki Gerhardsen fikk Fritt Ords kritikerstipend både i 2015 og 2016.
Ragnhild gjefsen
Gjefsen (f. 1986) driv scenekunstbloggen Frontlosjen.com saman med Ingrid Saltvik Faanes. Med utgangspunkt i tanken om at scenekunst er meir enn den einskilde framsyninga, formidlar Frontlosjen teaterlivet i Bergen og omegn på ein alternativ måte – og i lågterskelformat. I løpet av dei snart fem åra bloggen har eksistert, har Frontlosjen utvikla ein eigen supporterkritikk som søker å formidle og løfte fram ulike sider av scenekunstlivet. Gjefsen har ein MA i teatervitskap frå Universitetet i Bergen (2012). Ho er tilsett som universitetslektor og fyrstekonsulent ved UiB, for tida i permisjon frå stillinga som sal- og informasjonsmedarbeidar ved BIT Teatergarasjen.
Jostein Gripsrud
Gripsrud er professor (dr. philos.) i medievitenskap ved Universitetet i Bergen. Han har publisert en rekke bøker og artikler på flere språk om teater, populærlitteratur, filmhistorie, tv, journalistikk, populærmusikk, medie- og kulturpolitikk. Han har ledet en rekke nasjonale og internasjonale forskningsprosjekter. Gripsrud er dessuten en aktiv mediekommentator og har vært fast spaltist i Dagens Næringsliv siden 1998.
Ida habbestad
Habbestad er styreleiar i Norsk kritikerlag, kritikar i Aftenposten og redaktør for Ballade.no, ei uavhengig nettavis for og om norsk musikkliv. Ho er utdanna musikar, har mastergrad i nyare musikkhistorie frå Norges musikkhøgskole. Dei seinare åra har ho hatt konsert- og turnéverksemd i inn- og utland, samt produksjonserfaring frå Ultima-festivalen og De Unges Orkesterforbund. Ho er no aktiv som skribent og har levert artiklar til ei stor mengd norske tidsskrift og medier.
Tone Hansen
Hansen er rådsleder i Kulturrådet 2016-2019 og er direktør for Henie Onstad Kunstsenter. Hun har bakgrunn som kunstner, kurator, kunstskribent og redaktør og har sin utdannelse fra Kunstakademiet i Oslo i 1994-1998.
Linda Cathrine Hofstad Helleland
Hofstad Helleland er kulturminister.
INger merete Hobbelstad
Hobbelstad (f. 1980) er kritiker og kommentator i Dagbladet. Hun utgir denne høsten essaysamlingen "Å leve med Shakespeare". I 2012 ble hun tildelt Hestenes-prisen.
Kristoffer Jul-Larsen
Jul-Larsen (f. 1981) er norsklærer ved Nord Universitet og ph.d.-kandidat i nordisk litteratur ved NTNU, med et prosjekt om litteraturkritikk og -formidling i norsk radio. Han er bidragsyter til boken Norsk litteraturkritikks historie 1870-2010 (Universitetsforlaget 2016), med kapitler om radiokritikk og et kapittel i samarbeid med Sissel Furuseth om kritikkens møte med internett. Han har publisert kritikker blant annet i Klassekampen, Vagant og Bergens Tidende.
Synne øverland Knudsen
Øverland Knudsen er redaktør for magasinet Fanfare og lydsingelprosjektet Ferdigsnakka. Hun var tidligere vokalist og synthist i bandet Team Me. Øverland Knudsen har en bachelor i Litteraturvitenskap og master i Nordisk litteratur ved UiO. Hun underviser ved Westerdals og tar også oppdrag som fotograf og regissør.
Erik KydlanD
Kydland (f. 1981) er kommunikasjonssjef i KODE Kunstmuseene i Bergen. Han har tidligere jobbet som kultur- og musikkjournalist for blant annet Bergens Tidende, Dagbladet, NRK P2 og Dagsavisen. Startet og var redaktør for musikktidsskriftet ENO, som ga ut sin attende og siste utgave i 2014 og samme år ble kåret til Årets tidsskrift.
May Grethe Lerum
Lerum (f. 1965) er journalist og litteraturkritiker med bakgrunn fra både lokalaviser, VG og NRK. Hun har også utgitt bøker i ulike sjangere, blant annet den historiske underholdningsserien Livets Døtre (1993-98, Bladkompaniet/Schibsted), samtidsromanen Ingerid F (1998, Samlaget), ungdomstrilogien Solstorm (2010-13, Aschehoug). Lerum leverer også fagprosakritikk til Prosa, er frilansjournalist og foredragsholder/litteraturformidler. I tillegg til egne skrivekurs, har hun vært gjestelærer ved Skrivekunstakademiet og Norsk barnebokinstitutt.
Lisa Charlotte Baudouin Lie
Baudouin Lie er scenekunstner, regissør, skuespiller, dramatiker og forfatter. Hun er kunsterisk leder for Pony of No Return (PONR), en skiftende plattform av kunstnerisk medvirkende og samarbeidspartnere. Lie vant Heddaprisen for Særlig kunstnerisk innats 2015. Hun er husdramatiker ved Dramatikkens hus i perioden 2014-2016.
Audun Lindholm
Lindholm (f. 1980) er ansvarlig redaktør i tidsskriftet Vagant. Han var med å starte opp litteraturfestivalene Audiatur og Tekstallianse, skrev i flere år litteraturkritikk i Morgenbladet og har drevet mikroforlaget Gasspedal. Han var medredaktør av de tre Audiatur-katalogene for ny poesi (2005, 2007 og 2009), redigerte antologien Som fra mange ulike verdener. Om Ole Robert Sundes forfatterskap (Gyldendal, 2013) og er i høst aktuell med antologien Alt menneskelig. En bok om Stig Sæterbakken (Cappelen Damm).
Lotte Konow Lund
Konow Lund er billedkunstner bosatt i Oslo. Hun har sin utdannelse fra Kunstakademiet i Oslo, og er representert i en rekke norske museer og samlinger. Hun har bl.a. hatt separatutstillinger på Galleri Wohnmaschine i Berlin, Stenersenmuseet, Vigelandsmuseet og Galleri Wang i Oslo. Høsten 2016 har hun sin hittil største separatutstilling på Henie Onstad Kunstsenter. Konow Lund er førsteamanuensis ved KHIO avdeling Kunst og Håndverk.
Grethe Melbye
Melbye er lektor i mediefag ved Laksevåg vgs. I tillegg er jobber hun som frilans skribent og moderator og holder skrivekurs. Melbye er utdannet medieviter med graden cand.polit. fra Universitetet i Bergen. Hun har bakgrunn fra skrivekunstakademiet i Hordaland og har jobbet som teaterprodusent, prosjektkoordinator, kritiker og journalist.
James Miller
Miller (USA) er professor i Politikk ved The New School for Social Research, der han tidligere var leder for Liberal Studies. Miller er særlig kjent for sine tekster om Foucaults filosofi. Han har skrevet seks bøker, som spenner fra historien om Rock & Roll til Rousseau. Han har skrevet om musikk siden 60-tallet, og har vært kritiker i blant annet New York Times og The London Review of Books, i tillegg har han bidratt i en rekke akademiske tidsskrifter.
jon Refsdal Moe
Refsdal Moe (f.1974) er dekan ved Teaterhøgskolen, Kunsthøgskolen i Oslo. Han har en Ph.d. i teatervitenskap fra Universitetet i Oslo. Han er tidligere teatersjef ved Black Box teater, og har lang erfaring som kritiker av scene- og billedkunst, med flere redaksjonelle verv.
TONE Moseid
Moseid er biblioteksjef i Tønsberg.De fire største bibliotekene i Vestfold har endret navn til litteraturhusbibliotek, og Moseid er engasjert i bibliotekets rolle som profesjonell arena for debatt og litterære arrangementer. Tidligere arbeidet Tone Moseid med bibliotekutvikling på statlig nivå, og hun har også forelest i endringsledelse og markedsføring for bibliotekstudentene ved Høyskolen i Oslo og Akershus. Som leder for et litteraturhusbibliotek kjenner hun på rollen som redaktør, og på kravet om å innta en mer profesjonell rolle som programmerer, arrangør og formidler. Bibliotekrommet har blitt et viktigere rom enn før for møtet mellom forfatter og leser, med bibliotekaren som kurator
Gerd elise Mørland
Mørland er redaktør for nettidskriftet Periskop.no, høyskolelektor og kurator. Hun har tidligere vært ansatt ved Kistefos-Museet og Henie Onstad kunstmuseum, og har gjennom mange år virket som skribent og kritiker både nasjonalt og internasjonalt. For tiden arbeider hun på en antologi som handler om kunstformidling i den nye medieoffentligheten, i samarbeid med estetiker Charlotte Blanche Myrvold.
Gro Jørstad Nilsen
Jørstad Nilsen er utdannet lektor med hovedfag i allmenn litteraturvitenskap. Hun har arbeidet som kritiker i Bergens Tidende siden 1999, og skriver i tillegg artikler og essayistikk for ulike publikasjoner. Nilsen har også erfaring fra skolelivet der hun har undervist voksne privatister i norsk. Foruten sitt virke som kritiker og skribent, arbeider hun også med litteraturformidling i andre sammenhenger. Blant annet som kritikerfadder for Ungdommens kritikerpris, hun holder kurs i kreativ skriving, har ledet panelsamtaler og holder foredrag om litteratur og kritikk. Nilsen sitter i produksjonsgruppen for det tverrnordiske nettverket Fria seminariet i litterãr kritik.
Silje Stavrum Norevik
Stavrum Norevik er utdannet litteraturviter og arbeider som hovedanmelder i Bergens Tidende. Hun har i 2015 og 2016 mottatt Fritt Ords kritikerstipend for å eksperimentere med litteraturkritikk i nye formater. Stavrum Norevik skriver nå bok om litteraturkritikk med støtte fra NFF.
Ken André Ottesen
Ken André Ottesen har ikke blitt kåret til Årets debutant. Han har heller ikke fått en eneste Spellemannspris, kulturpris eller bynøkkel. Han har ikke hatt separatutstilling, intimkonsert eller gitt ut noe som er tonesatt av KORK. Ei heller arrangert lyrikkaften, mottatt Gullpalme eller Gullfisk. Er ellers ved godt mot.
Øyvind Rimbereid
Rimbereid er forfatter og bosatt i Stavanger. Hans siste bok er Lovene, utgitt i 2015.
Hanne Kristin Rohde
Rohde er utdannet jurist og var en av de mest mediaprofilerte politilederne i Norge gjennom sin stilling som leder for Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslopolitiet. Hun sa opp i 2014, og er i dag en etterspurt foredragsholder innen temaet lederskap og relasjonskompetanse, etikk og selvrespekt. Rohde har skrevet tre innside-politiromaner samt en livserfaringsbok, alle bestselgere. Gjennom sin blogg tar hun opp ulike samfunnstemaer, og har blant annet satt spørsmålstegn ved kritikernes rolle slik hun mener den har utviklet seg i dag.
Espen Røsbak
Røsbak er siden 2012 festivalsjef for Kapittel, Stavanger internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet. Han fullførte sin mastergrad i allmenn litteraturvitenskap i 2007 med en oppgave om bruken av anførselstegn hos Witold Gombrowicz. Han jobbet tidligere med Universitetet i Oslos 200-årsjubileum og har skrevet for publikasjoner som Vinduet og Norsk Shakespeare- og teatertidsskrift.
Hilde Sandvik
Sandvik (1970) er sjefredaktør og grunnlegger av Broen.xyz. Etter ti år som kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende sluttet hun for å bygge det aller første nordiske nettmediet. I BT var hun blant annet ansvarlig for kritikksatsingen «Lest.Sett.Hørt», som også fikk en avlegger i Stavanger Aftenblad. Hilde er en erfaren konferansier og har ledet en rekke konferanser og debatter gjennom årene. Hun er en mye brukt kommentator på TV og radio. Hun har også skrevet bøker, blant annet boken «Hersketeknikk» sammen med Jon Risdal.
Tanja Storsul
Storsul er direktør ved Institutt for samfunnsforskning. Hun var tidligere professor i medievitenskap ved Universitetet i Oslo og har i en årrekke forsket på medienes rammevilkår og hvordan ny teknologi utfordrer mediene, mediebransjen og mediepolitikken. Storsul har sittet i flere offentlige utvalg, blant annet Medieeierskapsutredningen, Mediestøtteutvalget (NOU 2010:14) og Akademisk frihet-utvalget (NOU 2006:19).
Amund Sjølie sveen
Sjølie Sveen (f. 1973): Musiker og scenekunstner, født i Vadsø i Finnmark, bosatt i Oslo. Master i soloslagverk fra Musikhögskolan i Göteborg. Har de siste årene spesielt fokusert på å undersøke konkrete samfunnspolitiske spørsmål under den globaliserte, markedsliberalistiske verdensorden - gjerne ved bruk av musikalske uttrykk som del av en større performativ kontekst. Jobber innenfor et bredt spekter av uttrykk og medier; konsert, teater, performance og installasjon.
Sarah Sørheim
Sørheim er kulturredaktør i Aftenposten. Hun kom til jobben fra stillingen som leder for Etter Børs i Dagens Næringsliv. Før det var hun kulturredaktør i Klassekampen. Sørheim har tidligere jobbet som kulturjournalist i medier som NRK, Dagbladet og Radio Nova, og studert kunsthistorie og medievitenskap ved Universitetet i Oslo.
Ida Lødemel tvedt
Lødemel Tvedt er skribent i blant annet Klassekampen og Vagant. Hun bor i Brooklyn og hvor hun for tiden underviser i faget «The Contemporary Essay: Readings in Cultural Criticism» ved Columbia University samtidig som hun ferdigstiller en MFA i essayistikk ved samme universitet. Hun har en master i kritisk teori fra the New School for Social Research. Hun har også studert ved Sorbonne i Paris og Universitetet i Bergen.
Magnus William-Olsson
William-Olsson er poet med et titalls diktsamlinger og flere bøker om poesi bak seg. Han er også oversetter av poesi (Sapfo, Kavafis, Gamoneda, Pizarnik m.fl.) samt redaktør for to bokserier, W&W-Internationell Poesi og Ariel, Litterär kritik. Hans poesi er oversatt til mer en tyve språk. William-Olsson startet Fria seminariet i Litterär Kritik, kurset Performativ kritik og er initiativtaker til Kritiklabbet i Stockholm – virksomheter innen det tverrdisiplinære feltet Kritiken som konst- och kunskapsform som engasjerer så vel akademikere (humaniora, økonomi, teknikk, kunst) og næringsliv som uavhengige kritikere og kunstnere.
Synnøve Sizou G. Wetten
Sizou G. Wetten er billedkunstner basert i Oslo. Hun har mastergrad fra Konsthögskolan i Malmö, og har deltatt på 19th Biennale of Sydney 2014, Museet for samtidskunst – Nasjonalmuseet, Kunstnernes Hus, Kunsthall Oslo, Human Resources i Los Angeles, SKMU Sørlandets Kunstmuseum, Unge Kunstneres Samfund og Västerås Konstmuseum, med individuelle prosjekter og i duo-samarbeid.
Maya Økland
Økland (f. 1980 i Bergen) er fungerende daglig leder og kurator ved Kunsthall Stavanger. Hun har hovedfag i fotografi fra Kunsthøgskolen i Bergen (2005) og var med og drev det kunstnerstyrte galleriet KNIPSU i Bergen fra 2010 til 2014. Økland er virksom både som kunstner og kurator og gir i år ut fotoboken Stranger in Motherland på forlaget Teknisk Industri. Som kurator er hun opptatt av politisk kunst og har blant annet samarbeidet med aktører som The Syrian Cultural Caravan og det russiske magasinet Political Propaganda. Hun kuraterte nylig gruppeutstillingen Den eneste veien er frem på Kunsthall Stavanger.
Knut Olav Åmås
Åmås (48) er direktør i Stiftelsen Fritt Ord. Han har tidligere vært statssekretær i Kulturdepartementet (for Høyre, 2013-2014), kultur-, debatt- og forskningsredaktør i Aftenposten (2006-2013), redaktør i Samtiden (2001-2006) og forlagsredaktør i Universitetsforlaget (1996-2001). Han har i perioder arbeidet som kritiker i flere aviser. Åmås har skrevet, redigert og oversatt 18 bøker, de to siste er «Wien. 100 unike opplevelser» (2016), med Knut Aastad Bråten, og «Makteliten. 252 kvinner og menn som styrer Norge» (redaktør, 2016 – denne boken er nettopp utkommet). Han er leder for NOU-utvalget om fremtidens mediepolitikk og styreleder i digitale Store Norske Leksikon. Åmås har mottatt flere priser, blant annet Den store journalistprisen (2007), og har vært med på å starte tre organisasjoner: Norsk biografisk selskap, Norsk tidsskriftforening og Norsk forening for forskningsjournalistikk. Åmås er cand.philol. i filosofi og dr. philos. i medievitenskap.